fallback

Wall Street е помогнал на Гърция да замаскира дефицита и да приеме еврото?

Новината за разследване за деривативни сделки на гръцкото правителство с американски инвестиционни банки смъкна еврото до деветмесечно дъно

09:53 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото удари деветмесечно дъно спрямо щатския долар от 1,3591 долара за евро в края на вчерашната сесия на международните валутните пазари. Причина за това стана публикация в New York Times, че Wall Street вероятно е помогнал на гръцкото правителство да замаскира своя голям бюджетен дефицит и да приеме еврото през 2001 г.

За тази цел са били сключени валутни суапове с американски инвестиционни банки през 2001 г., които са дали възможност на гръцкото правителство да заложи очаквани бъдещи постъпления от дейността на държавната лотария през следващите години, както и от летищни такси в страната. В замяна Гърция е получила големи парични суми от финансовите институции. Парите вероятно са били използвани за намаляване на големия бюджетен дефицит.

По този начин страната е успяла да отговори на изискванията за присъединяване към еврозоната.

Публикациите по тази тема накараха Европейската комисия да изиска от Гърция информация относно валутните суапове, в случай че такива действително са били сключени с американски инвестиционни банки преди няколко години. От Евростат съобщиха, че не са били уведомени от Гърция за подобни мащабни валутни транзакции.

По непотвърдена информация една от най-големите инвестиционни банки в САЩ – Goldman Sachs, е предоставила на гръцкото правителство 1 млрд. щатски долара чрез суап споразумения през 2003 г.

Финансовият министър на Австрия Йозеф Прьол подозира Гърция в мащабна счетоводна измама и е заявил вчера, че ще се наложи да се проведе разследване, предаде Times. Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину обаче отхвърли твърденията, като заяви, че валутните споразумения са били напълно законни към момента на тяхното сключване.

Той допълни, че Гърция не е единствената страна, която е прибегнала до подобни деривативни сделки, които впоследствие са били направени незаконни чрез законодателни промени.

След като поевтиняваше в продължение на четири поредни дни, еврото успя да се стабилизира днес и към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3650 долара. От началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/USD се повишава с близо половин процент. През последните три месеца еврото се е обезценило с близо 9 на сто срещу долара и с по 3% спрямо британската лира и швейцарския франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
fallback