fallback

Значителен спад на новите молби за помощи при безработица в САЩ

Първоначалната безработица в САЩ се понижи неочаквано до най-ниското си ниво от началото на тази година

16:07 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първоначалната безработица в САЩ се понижи повече от очакваното през миналата седмица, след като данните за пазара на труда в САЩ показаха, че нивото на безработица е паднало до 9,7% през януари спрямо 10% за декември. Броят на американците, които за първи път са подали молби за помощи поради безработица, е намалял с 43 хил. до 440 хил. души за седемте дни до 6 февруари.

Това е най-ниската стойност от началото на тази година и най-значителното й понижение от юли 2009 г. насам. Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ стигнаха над 600 хил. седмично през юни миналата година, след което започнаха колебливо да вървят надолу, което бе знак за нестабилното възстановяване на пазара на труда в най-голямата икономика на света в края на 2009 г.

Броят на лицата, които получават помощи поне две седмици, намалява със 79 хил. до 4,54 млн. души към 30 януари. Средната стойност на новите молби за помощи при безработица за последните четири седмици възлиза на 468 500, което е спад от 1 000 спрямо предишната седмица. Тя отразява по-добре тенденциите на пазара на труда, защото елиминира случайните колебания.

Пазарните анализатори очакваха първоначалните молби за помощи при безработица да намалеят с 20 хил. спрямо първоначално обявената за предишната седмица стойност от 480 хил. Данните повишиха леко курса на щатския долар срещу еврото и към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3693 долара. Това се равнява на ръст от 0,3% за щатската валута днес. 

Преди две седмицо стана ясно, че американската икономика е нараснала за второ поредно тримесечие, и то с най-бързото си темпо за последните шест години от 5,7% на тримесечна база. Въпреки силната експанзия на брутния вътрешен продукт през третото и четвъртото тримесечие на 2009 г., около 300 хил. работни места са били заличени през последните месеци на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 27.08.22 г.
fallback