fallback

Бернанке изложи план за затягане на паричната политика

Фед ще изтегли милиарди долари от икономиката чрез обратни репо споразумения и срочни депозити

21:28 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке представи дългоочакван проект за възможните инструменти, с които централната банка ще си послужи, за да изтегли обратно трилионите долари, които отпусна през последните 18 месеца, в подкрепа на финансовата система и икономиката.

От Федералният резерв уточняват, че най-важното условие, преди да се задейства плана за затягане на паричната политика, е състоянието на щатската икономика да се подобри достатъчно.

Според Бернанке програмите на Федералния резерв за увеличаване на ликвидността са били важна част от мерките на правителството за стабилизиране на финансовата система и не са стрували нищо на данъкоплатците.

Федералният резерв започна да прекратява извънредните мерки за подкрепа на финансовата система, след като състоянието на щатската икономика се подобри в края на 2009 г. Гъвкавата парична политика обаче остава важна предпоставка за нейното бъдещо възстановяване, според Бернанке.

Когато настъпи подходящият момент паричната политика ще бъде затегната чрез повишаване на краткосрочните лихвени проценти и обръщане на програмите, чрез които ще се изтегли излишната ликвидност от банковата система.

Федералният резерв започна да купува обезпечени с ипотечни заеми облигации, държавни ценни книжа и дългови книжа на ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac в средата на 2008 г. По този начин балансът му набъбна до 2,29 трлн. долара в сравнение с 934 млрд. долара през септември 2008 г., когато финансовата криза удари с пълна сила световната икономика.

За да изтегли излишната ликвидност, сега Федералният резерв ще продаде част от тези дългови книжа чрез обратни репо споразумения. Те позволяват на централната банка да продаде ценни книжа на откритите пазари, които обаче се задължава да изкупи обратно в някакъв бъдещ момент.

Вторият инструмент, с който Федералният резерв планира да си послужи, за да изтегли излишните пари, са т. нар. срочни депозити. В този случай, чрез продажбата на депозитни сертификати на търговските банки, Фед получава част от техните свръхрезерви в замяна на фиксиран лихвен процент върху тази сума.

Тези депозитни сертификати се предлагат на търг и след тяхната покупка банките вече нямат право да осчетоводяват резервите, които са „продали” на Федералния резерв, като парични средства или резерви.

Според Бернанке обратните репо споразумения и срочните депозити ще позволят на Федералния резерв да изтегли стотици милиарди долари от резервите в банковата система, и то доста бързо, ако това се наложи. Бернанке смята да започне да тества ефективността на тези инструменти през пролетта.

Той направи важното уточнение, че затягането на паричната политика ще започне с увеличение на лихвения процент, който централната банка плаща за свръхрезервите на търговските банки.

В случай, че се наложи ликвидността да се изтегли бързо, Федералният резерв може да прибегне и до рязко увеличение на лихвата, която плаща за свръхрезервите на банките.

Бернанке трябваше да свидетелства пред Комитета за финансови услуги на САЩ за отмяната на мерките за спешно увеличаване на ликвидността в икономиката. Събитието бе отменено заради силните снеговалежи, които блокираха Вашингтон през последните пет дни, и ще бъде насрочено за друг ден.

Вместо това, Федералният резерв публикува на своя уебсайт заплануваните мерки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 26.08.22 г.
fallback