fallback

Британската икономика няма да достигне последния си пик преди 2013 г.

БВП на страната е нараснал с 0,4% за трите месеца до края на януари, съгласно оценката на NIESR

19:26 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията във Великобритания е приключила, но икономиката на страната няма да успее да стигне своя последен пик от 2008 г. преди 2013 г. Това смятат експертите на Националния институт за икономически и социални проучвания в Обединеното кралство (NIESR).

По тяхна оценка брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,4% за трите месеца до края на януари спрямо минималния ръст от 0,1% за предишното тримесечие. Те предупреждават, че Великобритания все още не е поела по пътя на устойчивото развитие.

Прогнозите на NIESR са доста близки до официалните данни, които се публикуват от Националния статистически офис на Великобритания. Наскоро те показаха, че БВП е нараснал с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като се свиваше шест поредни тримесечия.

Експертите на NIESR уточняват, че новата им прогноза за британската икономика не е повод за оптимизъм, защото прогнозираният ръст е резултат не толкова от висока икономическа активност, колкото от необичайно слабите данни за икономиката през октомври 2009 г.

Според NIESR икономиката на Великобритания няма да премине своя последен пик от началото на 2008 г. преди последното тримесечие на 2012 г. БВП на страната се е свил с 4,8% в рамките на 2009 г., което е най-силният спад, откакто статистиката започва да се води през 1949 г.

В сравнение с пика си от началото 2008 г. икономиката на страната се е свила с 6%. По-рано днес Английската централна банка потвърди, че перспективите пред британската икономика остават несигурни и понижи своята прогноза за растежа през 2010 г., предаде Bloomberg.

Икономистите на централната банка очакват темпото на растеж на БВП да се ускори до 3,2% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо предишната прогноза за ръст от 4 на сто. Инфлацията в страната може да нарасне до 3,3% през тази година, след което ще се понижи под 2%.

Британската лира поевтинява с повече от 0,7% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 19:25 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,5604. Вчера стана ясно, че британската индустрия е отчела силен ръст през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 07.09.22 г.
fallback