fallback

Фабричното производство във Великобритания продължава да расте

Индустриалният сектор, в който се създава около 17% от БВП на Великобритания, отчита ръст от 0,4% през последното тримесечие на 2009

13:09 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската индустрия отчете трети ръст за последните четири месеца през декември, което се оказа по-силно от очакваното. Производството на британските фабрики, мини и компании за комунални услуги се повишава с 0,5% на месечна база, а само това на фабричния сектор нараства с 0,9%

Анализаторите очакваха по-малко увеличение на индустриалното и фабрично производство от съответно 0,2% и 0,4%. Британската икономика отчете анемичен ръст 0,1% през последните три месеца на 2009 г., след като брутният вътрешен продукт (БВП) се свиваше в продължение на шест тримесечия.

За нарастването на активността в индустриалния сектор допринася увеличеното търсене на фабрични стоки в края на миналата година и поевтиняването на британската валута. По-късно днес Английската централна банка ще публикува новите си икономически прогнози за тази година.

Сред всички индустриални сектори най-много се увеличава производството на транспортно оборудване, електрически, оптични устройства и хартия. В същото време производството на хранителни продукти, напитки, тютюневи изделия и машини намалява през декември, предаде Bloomberg.

Индустриалният сектор, в който се създава около 17% от БВП на Великобритания, отчита ръст от 0,4% през последното тримесечие на 2009 г. Фабричният сектор на свой ред расте с 0,8% спрямо третото тримесечие, което е първото повишение на тримесечна база от началото на 2008 г.

В рамките на изминалата година фабричното производство във Великобритания се свива с 10,5 на сто, а индустрията като цяло отчита спад от 10,2%. От британското статистическо бюро уточняват, че това е най-силното понижение, откакто статистиката започва да се води през 1948 г.

Британската лира поевтинява с 0,2% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 12:55 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от долара за лира. През последните три години лирата е поевтиняла с около 25% спрямо кошница от шест основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 10.02.10 г.
fallback