fallback

Спекулантите в готовност да сринат еврото

Хедж фондове и инвеститори са открили позиции за невижданите в историята 8 млрд. долара срещу единната валута

08:47 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото изживява може би едни от най-трудните си времена, тъй като спекулативните атаки срещу него се засилват все повече. Към момента трейдъри и хедж фондове са открили къси позиции на стойност 8 млрд. долара срещу единната валута, надявайки се, че еврозоната ще бъде разтърсена заради дълговата криза в някои от членовете й.

Данните са на Търговската борса в Чикаго и показват, че за седмицата до 2 февруари са били открити рекордни позиции срещу еврото. Статистиката от тази борса често се използва като достоверен индикатор за поведението на големите хедж фондове и пазарните настроения.

Нарастването на нетните къси позиции срещу еврото означава, че са сключени 40 хил. контракта срещу единната валута. Това предполага, че инвеститорите губят доверие в способността на еврозоната да устои на проблемите, които изпитват Гърция и някои други нейни членове, пише Financial Times.

На фона на гръцките проблеми все повече се обръща внимание на Португалия и Испания, които също са в доста деликатна ситуация. Вчера Мадрид официално започна PR акция за успокояване на инвеститорите, като финансовият министър и нейният заместник отлетяха за Лондон, където трябва да проведат разговори с ключови облигационери.

Като основна цел на визитата се посочва успокояване на съмненията, че Испания няма да се справи с проблемите си и няма да съумее да ограничи бюджетния си дефицит до 3 на сто от БВП през 2013 година. За сравнение, през 2009 година отрицателното салдо на страната бе 11,4 на сто.

Според финансовия министър Елена Салгадо страната ще преодолее трудностите. Тя призна също, че се планира набирането на 76,8 млрд. евро чрез продажба на дългове през настоящата година. Тази сума е под емитираните през 2009 година облигации за 116,7 млрд. евро, но надвишава пазарните очаквания.

Вчера еврото се стабилизира след острия си спад от миналата седмица и поскъпна до 1,3683 EUR/USD. Пазарната ситуация обаче остава напрегната, като анализаторите са съсредоточени върху случващото се с Гърция, Испания и Португалия, допълва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 30.08.22 г.
fallback