fallback

Потребителските кредити в САЩ с рекордно дълъг период на спад

В рамките на 2009 г. стойността на потребителските кредити се свива с 4% на годишна база до 2,46 трлн. долара

17:20 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Задълженията на американските потребители към банките по потребителски и кредитни карти намаляха за 11 пореден месец през декември. Това е най-продължителният период на спад на задлъжнялостта на потребителите към банковата система на САЩ, откакто статистиката се води от Федералния резерв.

Все повече американци предпочитат да погасят задълженията по своите кредитни карти, но в същото време сумата на изтеглените заеми за покупката на автомобил или изплащането на образование расте. Тяхната склонност да теглят нови заеми е показателна за готовността на домакинствата да харчат.

Потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ, които са най-голямата икономика на света.

През декември общата стойност на потребителското кредитиране в САЩ намалява с 1,8 млрд. долара, или с 0,8% на годишна база, до 2,46 трлн. долара. Това се оказа доста по-малко от отчетения за ноември спад от 21,8 млрд. долара и от очаквания от анализаторите спад от 10 млрд. долара, пише CNN.

В рамките на изминалата година стойността на потребителските кредити се свива с 4% на годишна база до 2,46 трлн. долара в сравнение с 2,56 трлн. долара за 2008 г.

Икономистите в продължение на години изказваха своите притеснения, продиктувани от ниската склонност на потребителите в САЩ да спестяват. Сега обаче техните тревоги се насочиха към това, че увеличаването на техните спестявания може да забави икономическото възстановяване на страната.

Заемите по кредитни карти намаляват с 8,5 млрд. долара през декември, но другите видове кредити се повишават с 6,8 млрд. долара. Това показва, че потребителите са по-малко склонни да увеличават своите покупки с кредитни карти. Това може да се дължи и на промяната в изискванията към операторите на кредитни карти, които ще влязат в сила през следващия месец.

Конгресът на САЩ гласува през миналата година поправки в Закона за защита на потребителите, които ограничават операторите на кредитни карти при повишението на лихвените проценти. Те отговориха на новината с поредица повишения на лихвените проценти и въвеждането на такси, които правят по-скъпо за потребителите обслужването на кредитните карти.

Намаляването на кредитирането се дължи и на високата безработица в САЩ. Данните от петък показаха, че още 20 хил. работни места са били закрити през миналия месец. Общият брой на безработните в страната наближава 15 млн. души, от които 8,4 млн. са останали без работа заради кризата през последните две години.

От началото на днешната валутна сесия щатският долар поевтинява с 0,3% спрямо еврото до 1,3675 долара за едно евро към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 19.08.22 г.
fallback