fallback

Анализаторите на Deutsche Bank губят увереност, че ЕЦБ ще вдигне лихвите

Очакванията бяха за увеличение с 1 процентен пункт за 2010 година, новата прогноза е двойно по-ниска

15:18 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на Deutsche Bank намалиха шансовете за значително увеличение на основната лихва в еврозоната. Причината за това са проблемите на някои от страните в единното пространство, както и необходимостта от висока ликвидност във финансовата система.

Очакванията на екипа на банката са до края на годината ЕЦБ да повиши основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта до ниво от 1,5 на сто. Това е двойно по-ниско в сравнение с предходните прогнози за вдигане на лихвата с цял процентен пункт.

Като основна причина за вдигане на лихвата от Deutsche Bank посочват „нормализацията и средносрочния подход на ЕЦБ към монетарната политика“, което означава фокусиране върху предотвратяването на висока инфлация, пише Market Watch.

В същото време обаче натискът върху някои членове на еврозоната и слабият икономически растеж могат да доведат до забавяне на цикъла по затягане на политиката до началото на 2011 година. Това означава, че едва догодина може да се очакват по-значителни увеличения на лихвения процент в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
fallback