fallback

Еврото търпи загуби срещу долара и йената за четвърта седмица

От началото на тази седмица еврото поевтинява с 1,4% срещу долара и с 2,4% срещу йената

14:42 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото е на път да отчете четвърта поредна седмична загуба спрямо долара и йената заради притесненията на инвеститорите, че високият бюджетен дефицит на Гърция и други европейски страни ще забави икономическото възстановяване на региона.

Тези опасения понижиха курса на единната валута до най-ниското й ниво срещу японската йена за последната близо една година. Междувременно еврото отстъпи с бързи темпове и до осеммесечно дъно спрямо щатския долар, предаде Bloomberg.

От началото на тази седмица еврото поевтинява с 1,4% срещу долара, след като през предходната поевтиня с 2%. Загубата на еврото спрямо японската йена възлиза на 2,4 на сто за тази седмица и на 1,5 на сто за предишните седем дни.

Швейцарският франк стигна най-високото си ниво срещу еврото за последните 15 месеца от 1,4558 франка за евро в края на тази седмица, но отстъпи, след като Швейцарската централна банка се намеси агресивно на валутните пазари.

В края на тази седмица едно евро се разменя срещу 1,3664 долара, 122,19 йени и 1,4660 франка.

Поевтиняването на еврото отразява очакванията на инвеститорите, че финансовите трудности на европейските страни ще принудят Европейската централна банка да остави основната лихва в еврозоната на ниво от 1% по-дълго от очакваното.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) икономиката на 16-те страни от еврозоната се възстановява и бюджетният им дефицит за тази година ще бъде по-малък от този на САЩ и Япония като процент от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 21.08.22 г.
fallback