fallback

Гайтнър: Много вероятно е Китай да промени валутния си курс

Финансовият министър на САЩ е оптимист, че Пекин може да пусне валутата си да поскъпне

21:06 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Смятам, че е доста вероятно Китай да предприеме ход по повишаване на стойността на валутата си. Мисля, че те осъзнават колко важно е това за тях и че такава стъпка е в техен интерес”. Това заяви финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър пред бюджетната комисия на американския Сенат.

„Такъв ход е важна част от цялостните ни опити да направим така, че световната икономика да расте. Растежът няма да дойде по линия на инвестициите или износа. Новият модел ще почива на силно вътрешни потребление”, отговори Гайтнър на питане от страна на сенаторите.

Мнението на Гайтнър идва ден, след като Барак Обама призова за по-настоятелни разговори с Китай по отношение на търговията и валутния режим. Желанието на американския президент е Китай да повиши валутния курс на юана до по-оправдани нива, които да улеснят търговията с азиатската страна.

Подобни виждания бяха изразени по-рано днес и от водещ китайски икономист, който предрече, че Пекин ще прибегне до повишение на валутния си курс още следващия месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 06.09.22 г.
fallback