fallback

Трише: Гърция е на правилния път, за да постигне целите си

ЕЦБ е одобрила средносрочната цел за намаляване на бюджетния дефицит, която гръцкото правителство си е поставило

17:17 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

За еврозоната е изключително важно Гърция да изпълни поставените цели за намаляване на бюджетния си дефицит. Предвидените за тази цел строги мерки, които гръцкото правителство обяви през тази седмица, са окуражителни и в правилната посока. Това заяви по време на днешната пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ) нейният президент Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ е одобрила средносрочната цел, която гръцкото правителство си е поставило. Трише уточни, че увеличаването на данъците, замразяването на заплатите в публичния сектор и пенсионната реформа са стъпки в правилната посока. ЕЦБ очаква и е убедена, че Гърция ще предприеме всички мерки, които ще й помогнат да намали своя бюджетен дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт през 2012 г.

Гръцкото правителство представи пред Европейската комисия във вторник своя план за овладяване на публичния дефицит, който получи подкрепата на изпълнителния орган на Европейския съюз в сряда. От ЕК обаче предупредиха, че може да се наложи правителството в Атина да вземе допълнителни мерки за намаляване на заплатите в публичния сектор, за да се гарантира стабилността на еврозоната.

В своето изявление президентът на ЕЦБ подчерта, че всички 16 страни, които членуват в еврозоната, трябва да отговарят стриктно на заложените строги критерии за бюджетен дефицит, държавен дълг, инфлация, дългосрочни лихвени проценти и валутна стабилност. Очаква се Естония да се превърне в 17-тата европейска страна, която ще се присъедини към еврозоната, още през следващата година.

Тези очаквания предизвикаха силно рали на естонската борса през януари и повишиха с 45% основния индекс на борсата в Талин – OMX Tallinn. Очакванията, че Естония ще стане третата страна от Източна Европа, която ще въведе еврото като средство за разплащане, превърнаха OMX Tallinn в най-печелившия индекс от началото на тази година, след като през 2009 г. той се увеличи с 47 на сто.

Трише заяви още, че общият бюджетен дефицит на всички страни от еврозоната ще възлезе на около 6% от техния комбиниран брутен вътрешен продукт през тази година, което е по-малко от дефицитите на САЩ и Япония. По-рано днес ЕЦБ остави основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското му ниво от 1 на сто за девети пореден месец на фона на финансовите трудности на Гърция.

Към 17:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3801 долара, което е най-ниското ниво за единната валута за последните седем месеца. Новините около бюджетния дефицит на Гърция разклатиха доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната и допринесоха за поевтиняване на еврото с повече от 8% спрямо долара от края на ноември 2009 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 08.09.22 г.
fallback