fallback

Съкращенията на работни места в частния сектор на САЩ намаляват до 22 хил.

Броят на закритите през януари работни места в частния сектор е най-ниският за последните близо две години

15:43 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Работните места в частния сектор на щатската икономика са намалели по-малко от очакваното с 22 хил. през януари. Това е най-малката загуба на работни места в САЩ от февруари 2008 г., съгласно доклада на консултантската компания ADP Employer Services.

Икономистите очакваха броят на съкратените лица да бъде по-голям и да възлезе на 31 хил. Отчетът на ADP за заетостта следи изменението на броя на заетите лица във всички отрасли на щатската икономика, с изключение на тази в държавния и в селскостопанския сектор.

Броят на закритите работни места през декември е коригиран надолу до 61 хил. спрямо първоначално обявените 84 хил. Докладът на ADP Employer Services се базира на данните за трудовите възнаграждения, които около 500 хил. работодатели в САЩ предоставят на агенцията.

Официалният доклад на американското правителство за пазара на труда през януари пък ще излезе този петък. Според икономистите американската икономика е започнала да създава работни места, като се очаква броят им да се увеличи с 13 хил., а безработицата да остане 10%.

Малко по-рано днес отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски компании съкращения са намалели за 11-ти пореден месец през януари, като броят им се е понижил със 70,4% на годишна база.

Заплануваните за закриване работни места наброяват близо 71 500 през януари. За сравнение, броят им за януари 2009 г. е бил 242 хил. През декември обаче заплануваните съкращения на персонал паднаха до 45 хил., което е най-ниското им ниво за последните две години.

През януари извадката на компанията, специализирана в управление на човешки ресурси, показа, че в рамките на цялата 2009 г. планираните съкращения са отчели рекорд за последните седем години. Най-много са съкратените в държавния, строителния и автомобилния сектор.

Към 15:35 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3965 долара за евро, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback