fallback

Британската лира отстъпи след данните за сектора на услугите

Ключовият за британската икономика сектор на услугите забавя темпото на своя ръст през януари

14:32 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската лира заличи изцяло преднината си спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия след разочароващите данни, които показаха, че секторът на услугите в страната се разраства с по-бавно темпо през януари в сравнение с предишните три месеца.

Секторът на услугите е доминиращ в икономиката на Великобритания и осигурява заетост на по-голямата част от населението. Той е източник на около 76% от брутния вътрешен продукт и заради това неговото възстановяване има ключово значение за британската икономика.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите на Великобритания пада до 54,5 пункта за януари спрямо 56,8 пункта през декември, което бе най-високото му ниво от септември 2007 г. Пазарните очаквания бяха за много по-леко понижение на показателя до 56,6 пункта.

Стойност над 50 пункта е знак за растеж в сектора и колкото е по-висока, толкова по-бързо е темпото на разрастване на активността в сектора.

Малко преди това окончателните данни на пазарния институт Markit показаха, че секторът на услугите в еврозоната също е забавил темпото на своето разрастване през януари. Индексът на бизнес активността там се понижава до 53,7 пункта спрямо 54,2 пункта за декември.

Декемврийската стойност на показателя бе най-високата от ноември 2007 г.

Най-бързо продължава да се възстановява секторът на услугите във Франция, където индексът на бизнес активността възлиза на 56,3 пункта, следван от Германия и Италия. Испания все още изостава, което може да причини повторно забавяне на икономиката през тази година.

Вчера стана ясно, че броят на безработните лица в Испания е прехвърлил 4 млн. души през януари, което не се е случвало в историята на страната. Повечето съкращения през януари идват именно от сектора на услугите, където са били закрити над 100 хил. работни места.

Към 14:30 ч. българско време британската лира отстъпва с 0,1%, след като по-рано днес напредваше с повече от половин процент спрямо щатския долар. Двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,5969 спрямо курс от 1,6068 по-рано днес след данните за нарастването на потребителското доверие на Острова през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
fallback