fallback

Търговците на дребно в Германия с ръст на продажбите през декември

Оборотът на веригите за търговия на дребно се повишава повече от очакваното спрямо ноември

09:39 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия се увеличиха за втори път за последните три месеца през декември. Очакванията на търговците на дребно за икономическата обстановка в Германия през идните месеци обаче остават предпазливи заради високата безработица в страната.

Стойността на продажбите нараства с 0,8% спрямо ноември, когато отчете спад от 1,7% на месечна база. В сравнение с декември 2008 г. те са се понижили с 2,5 на сто. През ноември оборотът на търговците на дребно в Германия също записа спад от 2,5% на годишна база, предаде

Данните се оказаха малко по-добри от очакваното месечно повишение на показателя.

В рамките на четвъртото тримесечие на 2009 г. продажбите на дребно се свиват с 0,2% на тримесечна и с 1,8% на годишна база. Покупките на нехранителни стоки намаляват значително повече.

Търговците на дребно в страната остават предпазливи в своите очаквания за първите месеци на новата година заради обилните снеговалежи, които допълнително натежават върху потребителските разходи и готовността на домакинствата ад харчат.

Скорошни проучвания на Европейския център за икономически изследвания (ZEW) и пазарния институт Ifo показаха, че бизнес климата в Германия се влошава в началото на годината.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия и към 9:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3932 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 31.08.22 г.
fallback