fallback

Производственият сектор на САЩ отчита ръст за шести месец

Бизнес активността във фабричния сектор на САЩ се разрасна с най-бързото си темпо от август 2004

17:37 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор на САЩ се възстановява все по-бързо от кризата, като отчете ръст за шести пореден месец през януари. Индексът, който следи бизнес активността в сектора, се повиши до най-високото си ниво от август 2004 г., което е знак, че икономическата среда в страната продължава да се подобрява.

Данните на Института за управление на доставките (ISM) показаха, че стойността на показателя възлиза на 58,4 пункта през януари спрямо ревизираната надолу стойност от 54,9 за декември. Той се намира в зоната над 50 пункта от август, която разделя експанзията от свиването на фабричната активност.

Преди това в продължение на 18 месеца той се намираше в песимистичната зона под 50 пункта.

Новите поръчки и обема на продукцията в сектора продължават да се увеличават, като през януари 13 от общо 18 индустриални сектора се разрастват, в това число производството на облекло, кожени изделия, машини и транспортно оборудване, компютри, електроника, хранителни продукти и др.

Добрата новина е, че заетостта в производствения сектор се увеличава за втори пореден месец, съгласно резултатите от проучването на Института за управление на доставките, в което взимат участие около 400 мениджъри, които отговарят за покупките и логистиката в големи американски компании.

Отделни данни на Бюрото за статистически преброявания обаче показаха, че разходите на строителните компании в САЩ намаляват значително през декември, като отчитат спад от 1,2% на месечна база.

Икономистите прогнозираха спад на разходите в строителния сектор в рамките на 0,4% спрямо ноември, когато те се свиха също с 1,2% на месечна база. В сравнение с декември 2008 г. разходите намаляват с близо 10 на сто до 902,5 млрд. долара на годишна база.

Стойността на разходите за проекти в строителния сектор на САЩ намалява с 12,4% на годишна база за цялата 2009 г. Най-силен спад през миналата година отчитат разходите за строителство на жилищни имоти, които намаляват с 28% в сравнение със стойността им за 2008 г.

Данните за производствения сектор на САЩ повишиха леко курса на долара спрямо еврото. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3908 долара в сравнение с курс от 1,3902 час по-рано. От началото на деня обаче доларът отстъпва с 0,3% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
fallback