fallback

Потребителските разходи в САЩ се повишават за трети месец

Делът на спестяванията нараства до 4,8% от разполагаемия доход на потребителите през декември

16:58 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Домакинствата в САЩ са увеличили разходите си за потребление за трети пореден месец през декември, но с по-бавно темпо, отколкото нарастват техните доходи. В резултат на това делът на спестяванията от разполагаемия доход на американските потребители се повишава до най-високото си ниво от юни 2009 г.

Личните разходи на американските потребители нарастват с 0,2% на месечна база през декември. Ако те обаче се коригират с нивото на инфлацията през декември, тогава стойността им е само с 0,1% по-голяма от ноември, когато нараснаха доста по-силно с 0,7% на месечна база, предаде MarketWatch.

За последното тримесечие на 2009 г. личните разходи на домакинствата се повишават с 2% на годишна база. Междувременно личните доходи на потребителите в САЩ се повишават с 0,4% на месечна база през декември, след като през ноември отчетоха месечен ръст от 0,5%.

Данните не отговориха на очакваното от икономистите увеличение на личните разходи с 0,4% и 0,3% за личните приходи. Делът на спестяванията на домакинствата от техния разполагаем доход се повишава до 4,8% през декември, което е най-високото ниво за последните седем месеца.

В края на миналата седмица стана ясно, че щатската икономика се е разраснала с 5,7% през последното тримесечие на 2009 г., което е най-бързото темпо за последните шест години.

Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3921 долара, като от началото на валутната сесия щатският долар поевтинява с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 05.09.22 г.
fallback