fallback

Безработицата и инфлацията в еврозоната нагоре

Нивото на безработица достигна 11-годишен връх през декември, инфлацията през януари е 1%

13:02 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната отбелязва ръст от 1 на сто през януари на годишна база, което е най-високият й темп за последните 11 месеца. Безработицата пък удари 11-годишен връх през декември.

Поскъпването на живота през януари е по-ограничено от предварителните прогнози, като анализаторите очакваха инфлация от 1,3 на сто, предава Wall Street Journal.

Оценката на инфлацията е експресна, което означава, че не са представени данни по различни стокови групи. Прогнозите обаче са, че поскъпването на живота идва заради повишени цени на храните и горивата.

Заложената от Европейската централна банка цел за инфлацията е тя да бъде под 2 на сто, което означава, че институцията едва ли ще предприеме мерки за затягане на монетарната политика.

От Евростат посочиха още, че през декември безработицата в еврозоната е била 10%, а не както бе обявено по-рано 9,9 на сто. Това означава, че безработицата е най-висока от август 1999 година досега.

Безработните в еврозоната вече са 15,76 млн. души, а общо за целия Европейски съюз броят им е 23,012 млн. души, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 21.08.22 г.
fallback