fallback

Японската индустрия расте, безработицата намалява

Обнадеждаващо е и увеличението на разходите на японските домакинства за потребление през декември

10:29 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японското индустриално производство е отчело годишен ръст за десети пореден месец през декември, а междувременно стана ясно, че безработицата в страната неочаквано се е понижила през същия месец. 

Добрите данни показват, че втората по големина икономика на света се възстановява постепенно от най-тежката рецесия в страната от годините на Втората световна война досега, предаде Bloomberg.

Продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в Япония, е нараснала с 2,2% на месечна база през декември. Данните на Министерството на търговията на Япония обаче не отговориха на очакваното от икономистите увеличение на индустриалното производство с 2,5 на сто.

В сравнение с декември 2008 г. японската индустрия се е разраснала с 5,3 на сто. Добрите икономически новини бяха допълнени и от новината, че равнището на безработица се е понижило неочаквано до 5,1% през декември спрямо 5,2% през ноември.

Анализаторите очакваха безработицата в страната да нарасне до 5,3% от работната сила. Тя стигна рекордното ниво от 5,7% през юли 2009 г., след което започна да се понижава постепенно.

За стабилизирането на пазара на труда в страната помага увеличения износ на японските компании през последните месеци на миналата година. Износът е основен двигател на японската икономика.

Днес стана ясно още, че японските домакинства са увеличили разходите си за потребление през декември и те вече са с 2,1% по-големи спрямо същия месец на 2008 г. Цените на потребителските стоки обаче са отчели спад за десети пореден месец през декември, като дефлацията възлиза на 1,3% на годишна база.

Поредицата от данни за Япония от днес показа още, че началното жилищно строителство в страната се е понижило до най-ниското си ниво за последните повече от четири десетилетия през изминалата година. Строителните предприемачи са започнали работа по 788 410 жилищни единици през 2009 г., което е с 28% по-малко в сравнение с 2008 г.

Това показва, че несигурните перспективи пред японската икономика тежат на строителните компании в страната и ги карат да се въздържат от нови проекти. За това допринася и слабата активност от страна на купувачите, които очакват, че цените на жилищата ще продължават да се понижават, а това намалява атрактивността на инвестициите в недвижимо имущество.

Японската йена поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 10:25 ч. българско време двойката USD?JPy се котира при ниво от 90,13 йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
fallback