fallback

Първоначалната безработица в САЩ остава висока

Общо 470 хил. души са подали за първи път молби за помощи при безработица през изминалата седмица

16:29 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новите молби за помощи при безработица в САЩ останаха на високо ниво и през миналата седмица. Общо 470 хил. души са останали без работа и са подали за първи път молба за помощи, което все пак е с 8 хил. по-малко от предходната седмица.

Пазарните анализатори очакваха значително понижение на новите молби за помощи при безработица до 450 хил. за седмицата до 23 януари спрямо първоначално обявените за седмицата преди това 482 хил.

Междувременно броят на т.н. трайно безработни лица намалява с 57 хил. до 4. млн. души за седемте дни до 16 януари. За трайно безработни в САЩ се водят лицата, които получават помощи за безработица в продължение на поне две седмици.

Равнището на безработица в САЩ се задържа на ниво от 10% през декември, като в края на следващата седмица се очакват и данните за пазара на труда в най-голямата икономика на света за януари.

Отделни данни на Бюрото за статистически преброявания в САЩ показаха, че поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба се повишават с 0,3% на месечна база през декември. Такива са всички стоки, които имат продължителност на живота над 3 години, в това число автомобилите, компютрите и електрониката.

Повишението обаче се оказа доста по-малко от очаквания от икономистите ръст от 2,1% спрямо ноември, когато поръчките за производство на дълготрайни стоки намаляха с 0,4% на месечна база. Те са един от предвестниците на активността в производствения сектор през идните месеци.

Стойността на новите поръчки за производство на стоки за дълготрайна употреба, с изключение на тези за производство на транспортни средства, се е повишила с 0,9% на месечна база. Това обаче надмина очакванията на пазара за месечен ръст от 0,4%, след като през ноември те нараснаха с 2,1 на сто.

Щатският долар напредва с 0,2% срещу еврото от началото на деня. Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3995 долара, което е най-ниското ниво за еврото от средата на юли миналата година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 28.08.22 г.
fallback