fallback

Икономическото доверие в Европа расте

Отделни данни показаха, че броят на безработните в Германия се е повишил с 6 хил. до 3,43 млн. души

14:03 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията на потребителите и бизнеса в еврозоната за перспективите пред икономиката продължиха да стават все по-оптимистични, след като износът и търговията се увеличиха благодарение на възстановяването на световната икономика. Индексът на икономическото доверие в еврозоната се повиши за десети пореден месец през януари, като стойността му достигна 95,7 пункта спрямо 94,1 пункта за декември.

Данните изненадваха пазарните анализатори, които очакваха по-слабо повишение на измерителя до 92,3 пункта спрямо първоначално обявената декемврийска стойност от 91,3 пункта, предаде Bloomberg.

Редица европейски компании планират да увеличат производството си за тази година, за да отговорят на нарасналото търсене. В резултат на това степента на оползотворяване на наличния производствен капацитет в еврозоната се е повишила за второ поредно тримесечие. Тя достига 72,4% от наличните производствени мощности за последните три месеца на 2009 г. спрямо 71% за предишното тримесечие.

Добрите данни за икономическото доверие в еврозоната обаче бяха помрачени от новината, че броят на безработните в Германия е нараснал за първи път през последните седем месеца през декември. Това се дължи на бавното икономическо възстановяване на страната и необичайно студеното време през януари.

Броят на безработните нараства с 6 хил. през декември до 3,43 млн. души. Очакванията бяха за по-голямо увеличение от 15 хил. Равнището на безработица в най-голямата европейска икономика се повишава от 8,1% през ноември до 8,2% през декември.

Икономистите отдават повишението на безработицата в Германия на студеното време, което е причина за закриването на значителен брой работни места в строителството и други отрасли на икономиката.

Програмата на немското правителство за насърчаване на заетостта позволи на страната да избегне по-голямо повишение на безработицата. Кабинетът удължи срока на програмата с една година, считано от 1 януари 2010 г. Близо 1 млн. души в Германия са били ангажирани на непълен работен ден благодарение на тази програма през последните няколко месеца.

За да стимулира възстановяването на икономиката, немското правителство одобри данъчни облекчения за още 8,5 млрд. евро през тази година. По този начин общата им сума от началото на кризата се повиши до 24 млрд. евро.

Курсът на еврото спрямо долара се понижава с 0,2% от началото на днешната валутна сесия. Към 14:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3997 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 31.08.22 г.
fallback