fallback

Секторът на услугите в еврозоната забавя растеж, за разлика от фабричния

Бизнес активността в производствения сектор на еврозоната стигна най-високото си ниво за последните две години

12:15 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите, който доминира икономиката на еврозоната, продължава да се разраства и през януари, макар и с по-бавно темпо в сравнение с предишния месец. Междувременно бизнес активността в производствения сектор на еврозоната нарасна с най-бързото си темпо за последните близо две години.

Предварителната оценка на изследователския институт Markit за индекса на икономическата активност в сектора на услугите показа, че той се понижава от 53,6 през декември до 52,3 през януари. Показателят остава в оптимистичната зона над 50, която сочи за увеличаване на производството, за пети месец.

Очакванията на икономистите обаче бяха за увеличение на индекса до 53,9 пункта от декемврийската му стойност, която бе най-високата за последните 25 месеца. Това според експертите на Markit показва, че възстановяването на сектора на услугите в еврозоната ще бъде неутойчиво, предаде Ройтерс.

Третото тримесечие на миналата година сложи край на рецесията в еврозоната, като брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, се повиши с 0,4% спрямо второто тримесечие. Преди това той се свиваше в продължение на пет поредни тримесечия, което постави негативен рекорд в еврозоната.

Окуражаваща за сектора на услугите е новината, че очакванията на компаниите за развитието на сектора в бъдеще остават позитивни и са близо до най-високото си ниво за последните три години и половина. Нагласите на компаниите от сектора са водещ индикатор за бъдещото състояние на икономиката.

Междувременно стана ясно, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор се е повишил до 52 пункта през януари, което е най-високото му ниво за последните 22 месеца. Анализаторите очакваха, че икономическият индикатор ще нарасне по-малко до 51,8 пункта спрямо 51,6 пункта за декември.

Индексът на бизнес активността в частния сектор, който обединява фабричното производство и услугите в еврозоната, неочаквано отстъпи до 53,6 пункта за януари спрямо 54,2 пункта за декември. От началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,4% срещу долара и към 12:10 ч. едно евро се разменя срещу 1,4051 долара. Това е най-ниското ниво от края на юни 2009 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
fallback