fallback

В Канада понижиха прогнозата за икономическия растеж през тази година

Централната банка на Канада очаква икономически ръст от 2,9% през 2010, основната лихва остава 0,25%

16:57 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Канада спази ангажимента си да поддържа либералната си парична политика до средата на тази година. Нейното ръководство остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,25% за десети пореден месец.

Монетарната институция потвърди, че световната икономика е започнала да се възстановява, подкрепена от по-добрите условия на финансовите пазари и благодарение на силния ръст на потреблението в много от развиващите се пазарни икономики, начело с тези в Азия.

От съобщението, публикувано на уебсайта на централната банка обаче си проличава, че състоянието на канадската икономика продължава да бъде уязвимо. За тази година тя очаква ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Канада от 2,9% и още 3,5% през 2011 г. За изминалата 2009 г. обаче се очаква спад на икономиката от 2,5% на годишна база.

Това е по-лошо в сравнение с предишната прогноза на централната банка за свиване на икономиката от 2,4% през 2009 г. и ръст от 3% през тази година. Ето защо ръководството смята, че е рано за изтегляне на извънредните парични и фискални стимули на централните банки и правителствата по света.

Икономиката на Канада, която е осма по големина в света, започна да расте през третото тримесечие на 2009 г., като Канадската централна банка очаква, че растежът се е ускорил през четвъртото.

Инфлацията в страната продължава да бъде ниска, но ще започне да се повишава плавно и се очаква да стигне заложеното целево ниво от 2% на годишна база до третото тримесечие на следващата година.

Факторите, от които ще зависи икономическото възстановяване, до голяма степен остават непроменени – либералната парична и фискална политика, подобряването на условията на финансовите пазари, както и засилването на световната търговия. Канадската икономика зависи силно от износа и пострада много от свиването на обмена на стоки и потреблението през миналата година.

Междувременно трайното поскъпване на канадския долар и слабото потребление в САЩ, който е основен търговски партньор, затрудняват икономическата активност в Канада. Така се е стигнало до увеличаване на дела на вътрешното потребление в брутния вътрешен продукт за сметка на нетния износ.

Добрата новина е, че Канадската централна банка очаква частният сектор да измести правителството и да се превърне в основен двигател на растежа на икономката през 2011 г.

Канадският долар поевтинява с 0,6% спрямо щатския от началото на деня, като към 16:50 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0312 канадски. За последните 12 месеца канадската валута е напреднала с 18 на сто спрямо зелените пари, което прави стоките на местните износители по-скъпи на пазара в САЩ, след като цената им се преизчисли в щатски долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 05.09.22 г.
fallback