fallback

Валутните резерви на Китай набъбнаха до рекордните 2,39 трлн. долара

Банковото кредитиране стигна рекордна стойност, а преките чуждестранни инвестиции се удвоиха през декември

11:19 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Валутните резерви на Китай набъбнаха до рекордната стойност от 2,399 трлн. долара в края на 2009 г, като никоя друга държава в света не може да се мери с азиатската в това отношение, предаде Bloomberg. Резервите на Китайската централна банка от активи, деноминирани в чужда валута, са нараснали с около 453 млрд. долара, или с 23% на годишна база, в рамките на изминалата 2009 г.

Продажбата на юани от страна на Китайската централна банка, която поддържа фиксиран курса на местната валута към долара, допринесе за ръст на измерителя на паричното предлагане М2 с 27,7% на годишна база през декември. Един щатски долар се разменя срещу 6,83 китайски юана от юли 2008 г., като преди това Китай позволи на валутата си да поскъпне с 21% за три години.

Данните показаха още, че през декември банките в страната са отпуснали нови заеми за близо 380 млрд. юана (55,6 млрд. долара). Това е повече в сравнение с одобрените през ноември нови заеми за 295 млрд. юана. За цялата 2009 г. банките са предоставили кредити за 9,59 млрд. юана, което е рекордна стойност и подхранва опасенията от надуването на цените на някои активи.

По-рано днес стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са нараснали повече от два пъти през декември в сравнение със същия месец на 2008 г. Стойността им расте със 103% на годишна база до 12,1 млрд. долара, съгласно данните на Министерството на икономиката. За сравнение, потокът от преки чужди инвестиции отчете ръст от 32% на годишна база през ноември.

Преките чуждестранни инвестиции обаче водят допълнително до увеличаване на притока на парични средства във финансовата система на страната, заедно с рекордното банково кредитиране и търговския излишък. За цялата 2009 г. потокът на преки чуждестранни инвестиции в Китай възлиза на 90,03 млрд. долара, което все пак е с 2,6% по-малко в сравнение със стойността им за 2008 г.

Това обаче повишава риска от появата на балони в цените на финансовите активи и недвижимите имоти. Вчера стана ясно, че цените на недвижимите имоти в страната са нараснали с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през декември. Имотите в 70 китайски града са поскъпнали със 7,8% на годишна база и стават все по-трудно достъпни за китайските домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 30.08.22 г.
fallback