fallback

Трише разсея спекулациите за изключване на Гърция от еврозоната

Президентът на ЕЦБ бе категоричен, че банките в Гърция няма да получат облекчения при никакви обстоятелства

17:29 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише рязко отхвърли спекулациите, че Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната заради своя голям фискален дефицит, предаде WSJ. По време на пресконференция на ЕЦБ той бе и напълно категоричен, че банките в Гърция няма да получат никакви облекчения в рамките на програмата за кредитиране на банките в еврозоната.

Трише нарече предположението Гърция да бъде изключена от еврозоната "абсурдна хипотеза" и отказа да коментира по-нататък темата. На въпроса дали ЕЦБ ще продължи да приема гръцки облигации като обезпечение по кредитите, които отпуска, дори и ако кредитният им рейтинг не е достатъчно висок, той отговори по-сдържано и заяви, че ЕЦБ няма да прави изключения по отношение на отделни страни.

ЕЦБ понижи изискуемия рейтинг на ценните книжа, които приема като обезпечение, на BBB в разгара на финансовата криза през 2008 г. Ръководството обаче възнамерява да се върне към своя обичаен праг за топ инвестиционен рейтинг A в края на тази година. Много икономисти обаче прогнозират, че рейтингът на държавните облигации на Гърция може да падне под минимално изискуемия до края на 2010 г.

Според Трише данните от последните седмици показват, че икономиката на еврозоната продължава да се разраства и през четвъртото тримесечие на 2009 г. Той обаче предупреди, че много от факторите, които всъщност са довели до растеж на икономиката през второто полугодие на миналата година, са временни, и се дължат на големите правителствени разходи и либералната политика на централните банки.

Трише отбеляза още, че по-нататъшният икономически растеж на 16-те страни от еврозоната през 2010 г. ще бъде ограничен от необходимостта банките, домакинствата и правителствата да поправят своите баланси. Той не пропусна да спомене, че  няма опасност от появата на висока инфлация, а рекордно ниското ниво на основния лихвен процент в еврозоната е все още най-уместният избор.

Днешните коментари на Трише дойдоха след първото лихвено решение на ЕЦБ за тази година. Основният лихвен процент в еврозоната остана на ниво от 1% за девети месец, в унисон с пазарните очаквания.

Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4482 долара, като от началото на днешната валутна търговия единната валута отстъпва с 0,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 01.09.22 г.
fallback