fallback

ЕЦБ вероятно ще запази неутралната позиция за лихвата в еврозоната

Финансовите премеждия на Гърция може да са най-обсъжданата тема на днешната пресконференция на ЕЦБ

08:05 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви днес първото си лихвено решение за новата 2010 г., като се очаква паричната институция да запази неутрална позиция по отношение на основния лихвен процент в еврозоната. Той се намира на рекордно ниското ниво от 1 на сто от май миналата година като мярка за стимулиране на икономическата активност в 16-те страни, които са въвели еврото.

Икономистите ще следят с интерес пресконференцията на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която ще последва лихвеното решение на Управителния съвет на банката. Очаква се финансовите премеждия на Гърция и позицията на ЕЦБ по този въпрос да са сред най-актуалните теми.

Международният валутен фонд (МВФ) изпрати мисия в Атина тази седмица, която да обсъди с правителството начините за овладяване на държавния дефицит на страната, предаде AFP.

Според някои икономисти той може да застраши стабилността на еврозоната, след като през 2009 г. стойността му нарасна до 12,7% от брутния вътрешен продукт на Гърция, което е доста над заложения таван от 3 на сто.

Други икономисти обаче са на мнение, че спасяването на Гърция може да има дори по-тежки последици за еврозоната от фалита на страната.

Работен документ, публикуван от Европейската централна банка през декември, показа, че вероятността една страна да напусне доброволно еврозоната или да бъде принудена да го направи е много малка, но самата публикация доведе до много смесени чувства на финансовите пазари.

Първата рецесия от създаването на еврозоната показа големите икономически различия между нейните членове и контраста по отношение на фискалната им политика. Те показаха, че периферни членки на еврозоната като Гърция, Ирландия, Португалия и Испания трябва да консолидират бюджетната си политика повече, отколкото останалите страни.

Междувременно окономическите данни от еврозоната през последните седмици показаха, че секторът на услугите, както и производственият сектор, продължават да се разрастват, а инвеститорското доверие се е повишило до най-високото си ниво, откакто Lehman Brothers фалира през септември 2008 г.

Безработицата обаче се повиши повече от очакваното през ноември, за да стигне най-високото си ниво от август 1999 г. Тя вече възлиза на 10%, като близо 22,9 млн. души в Европейския съюз са били безработни през ноември, от които 15,71 млн. са граждани на 16-те страни, членуващи в еврозоната.

Годишната инфлация възлезе на 0,9% през декември, което е най-високото инфлационно равнище в еврозоната за последните десет месеца. ЕЦБ очаква инфлацията в еврозоната да възлезе на средно 1,3% през 2010 г., което е под заложеното нейно целево ниво от 2% годишно.

Към 7:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4546 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 01.09.22 г.
fallback