fallback

Банковото кредитиране в Япония с първи спад за последните четири години

Това се дължи не само на предпазливостта на домакинствата и бизнеса, но и на нормализирането на пазарите на ценни книжа

11:28 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банковото кредитиране в Япония си остава оскъдно, като стойността на заемите, отпуснати от банките на потребителите и бизнеса в страната, отчете първия си спад на годишна база за последните четири години през декември, предаде Bloomberg.

Това се дължи както на предпазливостта на домакинствата и компаниите при вземането на нов кредит, така и на нормализирането на пазарите на ценни книжа, което позволява на бизнеса да набира средства и чрез продажбата на облигации.

Стойността на банковите заеми намалява с 1,2% на годишна база през декември, след като през ноември отчете анемичен ръст от 0,1 на сто. Кредитирането на десетте най-големи банки в страната намалява още повече - с 3,1% на годишна база.

В началото на 2009 г. темповете, с които банковото кредитиране в Япония се увеличава, започнаха да се забавят, като отражение на ликвидната криза на финансовите пазари. Това обаче се отрази най-тежко на малките и средни компании в страната.

Стабилизирането на пазарите на ценни книжа обаче даде възможност на по-големите японски компании да потърсят допълнително финансиране чрез емисиите на дългови книжа. През 2009 г. те са емитирали облигации за поне 11,4 трлн. йени (123 млрд. долара), което е с 30% повече спрямо 2008 г.

Отделни данни на Министерския съвет на Япония показаха, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите се е повишил повече от очакваното през декември. Стойността му нараства до 35,4 пункта спрямо 33,9 пункта за ноември.

Индексът е известен като „Economy Watchers”, защото отразява нагласите на представители на сектора на услугите за икономиката. Такива са таксиметровите шофьори, персоналът на хотели и ресторанти, които имат пряк поглед върху поведението на потребителите.

Японската икономика се разрасна с 1,3 на сто през третото тримесечие, след като отчете ръст от 2,7% за предходното. Според редица анализатори Китай ще изпревари Япония през тази година и ще се превърне във втората по големина икономика на света след САЩ.

Към 11:15 ч. българско време японската йена поскъпва с 0,3% спрямо долара, като двойката USD/JPY се котира при ниво от 91,86 йени за един долар. През последния месец щатският долар е напреднал с 3,3% спрямо японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback