fallback

Прогнозират равенство на щатския долар с австралийския и канадския до март

Причина за това ще бъде търсенето на суровини от Канада и Австралия на фона на разрастващата се икономика на САЩ и Китай

09:57 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-точните анализатори сред всички, анкетирани от Bloomberg през миналата година, прогнозират, че курсът на щатския долар спрямо канадския и австралийския може да падне, за да се стигне до изравняване на трите валути през тази година. Възстановяването на щатската икономика и динамичното развитие на Китай ще увеличат търсенето на суровини от Канада и Австралия, което на свой ред ще повиши курса на техните валути, предаде агенцията.

Трима от четиримата анализатори, който са предсказали най-точно курса на двете валути през 2009 г., са на мнение, че канадският и австралийският долар ще продължат да поскъпват и през тази година, за да постигнат заедно паритет с долара, което не се е случвало за последните 34 години. Това е равносилно на поскъпване от най-малко 2,6% за канадския долар и 7,4% за австралийската валута.

Пазарните участници залагат на поскъпването на двете валути срещу долара, но в същото време очакват и повишение на доларовия индекс. Това сочат фючърсите на най-голямата фючърсна борса Chicago Mercantile Exchange. Доларовият индекс, който следи курса на долара спрямо шестте валути на основните търговски партньори на САЩ, се е повишил с близо 4% от 25 ноември 2009 г. досега.

Индексът обаче се срина с близо 17% в рамките на периода на началото на март до края на ноември, след като знаците за стабилизиране на световната икономика дадоха повод на инвеститорите да потърсят по-рискови и високодоходни инвестиции. Преди това те потърсиха убежище в сигурността на щатската валута, подтикнати от паниката след фалита на банката Lehman Brothers през септември 2008 г.

Очакваното ускоряване на щатската икономика ще стимулира търсенето на петрол и природен газ от Канада, а експанзията на Китай ще увеличи покупките на желязна руда и въглища от Австралия. Това ще повиши търсенето, а оттам и курса на валутите на тези две страни. Те успяха да поскъпнат дори през миналата седмица, когато Китай предприе мерки за ограничаване на кредитирането.

Джон Кириакопулос, който е валутен стратег в National Australian Bank, през миналата година е дал най-точните предсказания за двете валути. Той е на мнение, че перспективите пред световната икономика ще се подобрят и възстановяването ще обхване повече страни, освен тези в Азия. Той смята, че валутата на Австралия, както и тази на Канада, ще постигне паритет с долара до края на март.

National Australian Bank е дала най-правилни прогнози за двете валути през миналата година, като за тази година очаква, че те ще поскъпнат с около 11% срещу щатския долар до края на септември. През 2009 г. австралийският долар стана третата най-добре представяща се валута сред 16-те най-търгувани валути.

Трима от четиримата най-добри анализатори на канадския долар през 2009 г. - тези на National Australian Bank, Royal Bank of Scotland и JPMorgan, очакват паритет с щатския долар до края на второто тримесечие. Прогнозите за австралийския долар не са така единодушни, като някои от тях сочат паритет през първото тримесечие, а други очаквания са за паритет към края на годината.

Валутите, които поскъпнаха най-много срещу долара през миналата година, са австралийският долар, канадският долар, бразилският реал, норвежката крона, южноафриканският ранд и новозеландският долар. Това се случи на фона на поскъпването на суровините, на които тези страни са богати. А историята показва, че ръстът на щатската икономика обикновено е съпроводен от поскъпване на суровините, австралийския и канадския долар.

Канада е най-богатата на петрол страна извън Близкия изток. Нацията е също така третият по големина износител на природен газ в света след Русия и САЩ. Австралия пък е най-големият износител на желязна руда и въглища, като поради тази причина Китай се превърна в нейният най-голям търговски партньор. Австралия също продава злато, суров петрол и втечнен природен газ.

Австралийската и канадската валута са били едновременно равни с щатския долар през 1976 г. В края на същата година обаче сепаратисткото правителство на провинция Квебек поема управлението на Канада, което води до разпродажби на канадския долар, които смъкват курса му спрямо щатския. Ако двете валути се разглеждат поотделно, канадският долар е имал за последно паритет с щатския през юли 2008 г., а австралийският – доста по-отдавна през 1982 г.

Към 9:30 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9287 щатски долара, а един щатски долар се разменя срещу 1,0314 канадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 02.09.22 г.
fallback