fallback

Френската индустрия расте през ноември, начело с автомобилните компании

Автомобилната индустрия в страната се разраства с 8,5% на месечна база

11:25 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френската индустрия се разрасна два пъти повече от очакваното през ноември, което е добър знак за възстановяването на втората по големина икономика на Стария континент. За това до голяма степен са допринесли правителствените схеми за насърчаване покупките на нови автомобили, предаде Bloomberg.

Стойността на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги във Франция се повишава с 1,1% спрямо октомври, когато отчете спад от 0,6% на месечна база. Това се оказа повече от прогнозирания от икономистите месечен ръст на индекса на индустриалното производство от 0,5 на сто.

Големи френски индустриални компании като Renault и Peugeot Citroen са увеличили производството си през последните месеци на миналата година, след като стимулите на правителството продължиха да окуражават разходите на домакинствата в страната, в това число и покупките на нови автомобили.

Френската икономика излезе от кризата през второто тримесечие, след като нарасна с 0,3%. Същият ръст на тримесечна база бе отчетен и през третото тримесечие. Поскъпването на еврото обаче и оттеглянето на стимулите на правителството може да затрудни възстановяването на икономиката през тази година.

Почти всички сектори, включени в индекса на индустриалното производство, отчитат ръст през ноември, начело с автомобилната индустрия. Тя се разраства с 8,5% на месечна база, следвана от производството на транспортни материали. В сравнение с ноември 2008 г. обаче френската индустрия се е свила с 3,8%.

Индексът на фабричното производство на свой ред отчита силен ръст от 1,6% на месечна база, но остава с 2,9% под нивата си от ноември 2008 г.

Френското правителството очаква, че икономиката на страната ще се възстанови по-бързо от очакваното през тази година. Финансовият министър на страната Кристин Лагард прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи с поне 1% през 2010 г., въпреки че по бюджет е заложен ръст от 0,75 на сто.

По време на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,8% спрямо долара, като към 11:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4525. В четвъртък тази седмица се очаква месечната среща на Европейската централна банка, която вероятно ще остави лихвата в еврозоната на ниво от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 23.08.22 г.
fallback