fallback

Производственият сектор в САЩ расте с все по-бързи темпове

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната се повиши до 55,9 пункта през декември

17:37 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор на САЩ продължи да се разраства за пети пореден месец през декември, като индексът на бизнес активността в сектора се повиши до най-високата си стойност от април 2006 г.

Данните на Института за управление на доставките (ISM) показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор възлиза на 55,9 пункта през декември спрямо 53,6 за месеца преди това.

Показателят остава в оптимистичната зона над 50 пункта от август, след като се намираше под него в продължение на 18 месеца. Това ниво разделя експанзията от свиването на фабричната активност.

Стойностите на компонентите, които следят новите поръчки и обема на продукцията в сектора, вече е по-висока от 60 пункта, което сочи за по-бързото разрастване на фабричния сектор спрямо ноември.

През декември девет от общо 18 индустриални сектора се разрастват, в това число производството на облекло, кожени изделия, петрол, въглища, компютри, електронно и транспортно оборудване, и др.

Заетостта в производствения сектор също е започнала да се увеличава, съгласно резултатите от проучването на ISM сред около 400 мениджъри, отговарящи за покупките в големи компании.

Отделни данни на Бюрото за икономически преброявания показаха, че разходите на строителните компании в САЩ намаляват за седми пореден месец през ноември, като отчитат спад от 0,6 на сто.

Икономистите прогнозираха спад на разходите в строителния сектор от 0,4% спрямо октомври, когато те се свиха с 0,5% на месечна база. В сравнение с ноември 2008 г. разходите намаляват с 13,2 на сто.

Най-силен спад в сравнение с миналата година отчитат разходите за търговски и офис площи. Общите разходи в строителния сектор намаляват с 12,7% за първите 11 месеца на 2009 г. до 869 млрд. долара.

Данните за производствения сектор на САЩ повишиха леко курса на долара спрямо еврото. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4417 долара, като от началото на деня доларът поскъпва с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 02.09.22 г.
fallback