fallback

Бернанке защити лихвената политика на Федералния резерв

Според него балонът на пазара на имоти се дължи на занижените стандарти за кредитиране, а не на ниските лихвени проценти

15:07 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви този уикенд, че ниските лихвени проценти в САЩ през първата половина на миналото десетилетие са били подходящи за своето време и не са били основната причина за последвалия балон на пазара на имоти.

В изказване пред Американската икономическа асоциация Бернанке защити паричната политика на централната банка на САЩ, като отговори на критиките, съгласно които твърде ниските лихвени нива от 2002 г. до 2006 г. са повишили цените на имотите до нереални нива.

Последвалата криза на жилищния пазар през 2008 г. доведе до скок в просрочените ипотеки и милиарди долари загуби за банките. Това се превърна в най-тежката финансова криза в съвременната история, по думите на самия Бернанке, който оглави Федералния резерв през 2006 г.

Бернанке смята, че кризата на пазара на имоти се дължи в по-голяма степен на занижените стандарти за кредитиране, отколкото на ниските лихвени проценти. Това е примамило на пазара купувачи, които могат да си позволят имот само ако цените продължават да се повишават, тъй като по този начин имат възможност да рефинансират своите ипотечни заеми в бъдеще, предаде CNN.

Според Бернанке по-ефективен начин за предотвратяването на балони е въвеждането на ефективна регулация. Той заяви твърдо, че най-добрият отговор на балона на жилищния пазар в САЩ е можела да бъде по-добрата регулация, а не по-строгата парична политика.

Той оправдава ниските лихвени нива в САЩ през първата половина на изминалото десетилетие с балона в технологичния сектор през 2000 г. и терористичните атаки през септември 2001 г. Те са причина лихвата да падне от 6,5% в края на 2000 г. до 1% през юни 2003 г.

Ипотечната криза от 2007 г. накара централната банка на САЩ да смъкне лихвата още по-ниско, като тя падна до 0-0,25% през декември 2008 г. и все още се намира на това рекордно ниско ниво. Това обаче увеличава значително рисковете от появата на висока инфлация.

Някои критици на паричната политика на Федералния резерв смятат, че скокът в цените на акциите и суровините през изминалата година, особено внушителен на развиващите се пазари, е знак за това, че със своята парична политика Федералният резерв надува нов балон.

Бернанке отбеляза, че Федералният резерв е направил опити за по-строго регулиране на нетрадиционните ипотечни кредити още през 2005 г., но усилията не са били достатъчно значими.

В момента в САЩ се готви мащабна реформа на финансовия сектор, като се очаква да се увеличи надзорът на големите компании и сложните финансови продукти, както и да се създаде нова агенция, която ще се грижи за потребителите, търсещи ипотеки и кредитни карти.

Щатският долар поевтинява с 0,4% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия, като към 14:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4394 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 28.08.22 г.
fallback