fallback

Инвеститорското доверие в еврозоната расте в началото на 2010 г.

Очакванията на инвеститорите за перспективите пред европейската икономика стигнаха най-високото си ниво от април 2008

13:33 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в еврозоната гледат все по-оптимистично на бъдещите бизнес условия на Стария континент в началото на новата година. Междувременно техният негативизъм относно настоящата икономическа ситуация продължи да намалява с бързи темпове и през януари.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната се повишава до -3,7 пункта през януари спрямо -5,5 пункта за декември. Това е шестото му поредно увеличение и най-високата му стойност за последните 19 месеца, съгласно данните на изследователския институт Sentix.

Анализаторите прогнозираха по-голямо увеличение на индекса до -3,4 пункта. Третото тримесечие сложи край на рецесията в еврозоната, след като брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, се свиваше в рамките на петте тримесечия преди това.

Проучването на базирания в Германия институт Sentix е проведено в началото на януари сред 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. То показа още, че индексът на очакванията за бъдещата икономическа обстановка, се е повишил до 11,25 пункта.

През ноември стойността на показателя стигна рекордните за последните две години 12 пункта. Инвеститорите в еврозоната очакват, че централните банки ще започнат да затягат постепенно своята парични политика през първото тримесечие на тази година.

Еврото поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4387 щатски долара. През изминалата година единната валута успя да поскъпне с 2,5 на сто спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 18.08.22 г.
fallback