fallback

Държавният дефицит на Франция стигна рекордно високо ниво

В края на третото тримесечие държавният дефицит на страната възлиза на 76% от БВП

13:46 | 02.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Задлъжнялостта в публичния сектор на Франция се е повишила до ново рекордно високо ниво, като достига 76% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Причина за това станаха големите разходи на френското правителство по време на кризата, чиято цел бе да се насърчи икономическата активност в страната.

В края на третото тримесечие държавният дефицит на страната възлиза на 1,46 трлн. евро, което е увеличение от близо 30 млрд. евро в сравнение с второто.

Нивото на публичния дълг на всички развити икономики се увеличи рязко през тази година заради големите разходи на правителствата за борба с рецесията.

Франция, заедно с Германия, успя да излезе от кризата през второто тримесечие, когато икономиката на страната нарасна с 0,3% спрямо предходните три месеца.

Освен големите разходи на правителството, намаляването на данъчните постъпления също е допринесло за увеличаващото се равнище на дълга, предаде BBC.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) сочат, че държавният дефицит на Франция ще се увеличи до 96% от размера на икономиката до 2014 г.

Сред развитите икономики в групата на Г-7 по-голямо е очакваното съотношение между държавния дефицит и БВП за Япония (246%), Италия (129%), САЩ (108%) и Великобритания (98%).

По-добро се очаква да бъде състоянието на публичните финанси само в Германия (89%) и Канада (69%).

Едно евро се разменяше срещу 1,4326 щатски долара в последния ден от 2009 г., като единната валута поскъпна с 2,5% спрямо долара през изминалите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 26.08.22 г.
fallback