fallback

Ралито на долара през декември ограничи годишната му загуба до 4%

Доларовият индекс се понижи с 24% през изминалото десетилетие, след като ролята на САЩ в световната икономика намаля

11:35 | 02.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар успя да реализира първата си месечна печалба спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ за последните шест месеца през декември. По този начин той намали загубата си за изминалите 12 месеца, която възлезе на 4,2% спрямо кошницата от шест основни валути.

Подобряването на състоянието на икономиката според Федералния резерв помогна на долара да стигне тримесечен връх срещу йената и да напредне срещу еврото в средата на декември. Щатският долар заличи и част от годишния си спад спрямо австралийския си съименник и норвежката крона.

Доларовият индекс, който следи курса на долара спрямо валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, напредна с 4% през декември до 77,860 пункта. Това е първият му месечен ръст от юни и най-голямото му увеличение от януари 2009 година досега, по данни на Bloomberg.

През изминалото десетилетие доларовият индекс се е понижил с 24 на сто, след като господството на САЩ в световната икономика избледня за сметка на развиващите се пазари. Междувременно въвеждането на еврото през 1999 г. създаде алтернатива на долара като световна резервна валута.

Делът на американската валута в резервите на централните банки по целия свят падна до 61,6% през третото тримесечие на 2009 г., което е най-ниското ниво в исторически план. Последните данни на Международния валутен фонд показаха, че той е възлизал на 71% преди десет години.

В рамките на същия период относителният дял на еврото във валутните резерви на централните банки се е увеличил до 27,7%, спрямо 17,9% в края на 1999 г.

През декември доларът поскъпна с близо 5% спрямо еврото до 1,4321 долара за евро на 31 декември. Загубата на долара спрямо единната валута за изминалата година възлезе на 2,5 на сто. Доларът поскъпна със 7,7% срещу йената през декември и спечели 2,6% за изминалата година.

Йената единствена сред най-търгуваните валути поевтиня спрямо долара през 2009 г. Причина за това станаха очакванията, че Федералният резерв ще започне да изтегля постепенно своите мерки за подкрепа на икономиката и ще изпревари в това отношение Японската централна банка през 2010 г.

Бразилският реал, южноафриканският ранд, норвежката крона, австралийският и новозеландският долар се представиха най-добре спрямо щатската валута през 2009 г. Всички те поскъпнаха с поне 20% срещу долара отчасти заради по-високите лихвени проценти в тези страни.

Покупката на тези пет валути със заем в долари и йени е донесла печалба от 34% за изминалата година. През 2008 година обаче същата сделка би довела до 26% загуба.

Мнозинството от пазарни анализатори, интервюирани от Bloomberg, са на мнение, че курсът на двойката EUR/USD ще бъде 1,51 долара за евро в края на март и 1,49 долара за евро в края на юни. Според тях доларът ще се търгува срещу 90 йени в края на март и 93 йени след шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 02.09.22 г.
fallback