fallback

Швейцарската икономика може да загуби своята инерция през следващата година

Индексът на водещите индикатори на института KOF нарасна съвсем леко през декември

14:18 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, който се изчислява от института за икономически изследвания KOF, не успя да запази силната си инерция от третото тримесечие и се увеличи незначително през декември. Стойността му нарасна с 0,06 пункта спрямо ноември до 1,68 пункта.

Това все пак е най-високото ниво на икономическия барометър от началото на 2008 година. Тогава състоянието на швейцарската икономика започна да се влошава, а финансовата криза постепенно прерасна в икономическа и доведе до рецесия в много от развитите икономики по целия свят.

Според експертите на института KOF увеличението на икономическия барометър предсказва положителен растеж на швейцарската икономика през 2009 г. Забавянето на темпото, с което показателя расте, обаче загатва, че икономиката ще загуби своята инерция през следващите няколко месеца.

Индексът на водещите индикатори на KOF е един от най-важните ориентири за състоянието на швейцарската икономика. Той стигна рекордно ниската стойност от -1,86 пункта през април тази година, след което започна да расте с бързи темпове през второто и третото тримесечие.

Стойност над нула сигнализира за растеж на брутния вътрешен продукт на Швейцария през следващите две тримесечия. Третото тримесечие сложи край на рецесията в Швейцария, след като икономиката на страната нарасна с 0,3% спрямо второто тримесечие главно благодарение на износа.

Икономистите очакваха икономическия барометър да се повиши повече до 1,73 пункта спрямо 1,62 за ноември. Швейцарският франк поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 14:10 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0377 франка.

От началото на тази година франкът е поскъпнал с близо 3% спрямо щатската валута. Въпреки високата безработица и поскъпването на франка потребителските разходи на домакинствата в Швейцария се увеличиха за четвърти пореден месец през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
fallback