fallback

Standard & Poor's предупреди, че кредитният рейтинг на Япония е в опасност

Рейтингът може да бъде понижен, ако правителството не намали огромната задлъжнялост на страната

10:01 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитният рейтинг на Япония, който в момента e на ниво „АА“, се намира в опасност и може да бъде понижен отново, в случай че правителството не успее да намери ефективен начин да стабилизира и постепенно да намали огромната задлъжнялост на страната. Това предупредиха от международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's, предаде Ройтерс.

Япония стана първата сред развитите икономки, която изгуби през тази година своя топ инвестиционен рейтинг. Миналата седмица правителството одобри бюджет на рекордната стойност от 92,3 трлн. йени за следващата фискална година, която започва на 1 април 2010 г. Той ще увеличи държавния дълг на втората по големина икономика в света до 484 млрд. долара.

Опасенията, че дългът на Япония може да нарасне до 200% от стойността на нейния брутен вътрешен продукт, повишиха изискуемата от инвеститорите доходност по японските държавни ценни книжа.

Отделни данни от днес показаха, че активността във фабричният сектор на Япония продължава да расте през декември, което се дължи главно на засиленото търсене на стоките на японските производители в азиатските страни. Индексът на бизнес активността в производствения сектор се е повишил до 53,8 пункта през декември спрямо 52,3 пункта за ноември.

Стойността на измерителя на икономическата активност в производствения сектор на Япония остава в оптимистичната зона над 50 пункта за шести пореден месец. Най-много се увеличава стойността на показателя, който отразява новите поръчки, получени от производствените компании. Той се увеличава до най-високото си ниво от юли 2004 година насам.

Днес правителството на Япония съобщи, че е заложило целево ниво за растеж на икономиката от средно 2% на година през следващото десетилетие. Това се оказа четири пъти повече от прогнозираното от централната банка на Япония средногодишно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 0,5% при сегашните темпове на растеж.

За последно икономиката на Япония се е увеличавала средно с 2% на година преди 80-те години на 20 век, по данни на Bloomberg. Министерският съвет на страната цели да увеличи номиналната стойност на БВП от 473 трлн. йени, очаквани за текущата фискална година, до 650 трлн. йени (7 трлн. долара) за фискалната година, която ще приключи в края на март 2021 г.

Правителството си е поставило за цел още да намали безработицата до 3% в средносрочен план спрямо нивото й от 5,2% през ноември. През следващите десет години най-много нови работни места ще бъдат разкрити в дейностите за опазване на околната среда, здравеопазването и туризма.

Към 9:55 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 92,12 йени за долар, като от началото на днешната валутна сесия йената поевтинява с 0,2% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
fallback