fallback

Животът в Германия поскъпна повече от очакваното през декември

Хармонизираният индекс на потребителските цени се повиши с 0,8% на годишна база през декември

17:26 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Животът в Германия поскъпна повече от очакваното през декември, като инфлацията в страната стигна най-високото си ниво за последните осем месеца. Повишаването на цените на енергийните ресурси е основната причина за нарастването на хармонизирания индекс на потребителските цени с 0,8% на годишна база през декември, съгласно предварителните статистически данни.

Икономистите очакваха инфлацията да ускори темпото на своя годишен ръст до 0,7%, след като през ноември цените на потребителските стоки в Германия нараснаха с 0,3% на годишна база. Хармонизираният индекс на потребителските цени се базира на методология на Евростат и изчислява инфлацията в страните от Европейския съюз на сравнима основа, като елиминира разликите.

Годишната инфлация, изчислена по методология на Федералната статистическа служба, също възлиза на 0,8 на сто, което се оказа повече от очакваното. В сравнение с ноември индексът на потребителските цени се увеличава с 0,7%, а хармонизираният индекс на потребителските цени нараства с 0,9%. Според Bundesbank инфлацията в Германия ще възлезе на 0,3% през 2009 г. и на 0,9% през 2010 г.

Високата безработица в Германия и охладняването на потребителското доверие в края на годината могат да окажат натиск върху потреблението на домакинствата в началото на следващата година. Окончателните статистически данни от ноември показаха, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходното.

Към 17:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4427, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 07.09.22 г.
fallback