fallback

Марк Фабер: Доларът може да поскъпне с 5-10% спрямо еврото

От началото на този месец доларът е поскъпнал с над 4 спрямо еврото и с 6% спрямо йената

11:13 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар си възвърна позициите спрямо повечето основни валути, като поскъпна с 4% спрямо еврото, с 6% спрямо японската йена и с 3% спрямо швейцарския франк през последния месец. Според икономиста Марк Фабер, който е известен със своите песимистични прогнози за бъдещето, щатската валута може да поскъпне с още 5-10% спрямо еврото в близките месеци, предаде Bloomberg.

Той се аргументира с прекалено мечите настроения по отношение на долара през последните три месеца и смята, че ралито на щатските фондови борси ще продължи въпреки поскъпването на щатската валута. Според него перспективите пред останалите валути не са много по-добри от тези пред долара. От началото на този месец доларът е поскъпнал с 4,2% спрямо еврото до 1,4396 долара за евро.

Петте месеца преди декември донесоха понижение на курса на долара спрямо еврото заради засилване на склонността на инвеститорите да залагат на по-рискови активи на фона на признаците за подобряване на световната икономика. В резултат на това залозите за ново поевтиняване на долара спрямо основните валути в близкото бъдеще са намалели почти наполовина през декември спрямо ноември.

Марк Фабер правилно предвиди в началото на март, че мерките на правителствата и централните банки за насърчаване на икономиката ще предизвикат рали на световните фондови борси. В началото на ноември той прогнозира, че доларът ще поскъпне с 10% спрямо еврото през следващия един до три месеца. В края на ноември обаче доларът се обезцени спрямо еврото до 1,5144 долара за евро.

Според Фабер инвеститорите в американски държавни ценни книжа трябва да бъдат внимателни, а щатските индекси ще продължават да нарастват през следващата година, защото Федералният резерв ще напечата допълнително пари, за да помогне да щатското правителство да финансира своя дълг. Индексът S&P 500 може да се повиши „и с 200%, ако Фед напечата достатъчно пари“, смята той.

Американските държавни ценни книжа ще бъдат най-лошата инвестиция в дългосрочен план, а през 2010 година финансовите пазари ще станат по-волатилни, което го кара да заеме по-предпазливи позиции.

Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4429 долара. Индексът S&P 500 се е повишил с 25% от началото на тази година, като се повиши за шеста поредна сесия в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
fallback