fallback

Паундът може да стане по-евтин от еврото

Пазарните участници ще реагират бързо на влошаващото се състояние на публичните финанси на Великобритания, смятат анализатори

14:34 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Затрудненото финансово състояние на Великобритания и несигурността по отношение на фискалната политика на страната може да направят британската лира по-евтина от еврото през следващите няколко месеца. Това прогнозират от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Според Дъг МакУилямс, който е главен изпълнителен директор на центъра, британската икономика се намира в критично състояние, а международните рейтингови агенции чакат подходящ повод, за да понижат своята оценка за британските държавни облигации.

От CEBR смятат, че пазарните участници ще реагират по-бързо на влошаващото се състояние на публичните финанси на Великобритания, отколкото на нарастващите различния между страните от еврозоната. Това ще направи британската лира по-евтина от еврото.

Освен това различията между плановете на двете основни партии в страната за намаляване на публичния дълг след изборите могат да навредят допълнително на стерлинга. От партията на торите например обещават строги мерки за намаляване на разходите в публичния сектор и за овладяване на публичния дълг, предаде Telegraph.

В същото време управляващата партия на лейбъристите твърди, че намаляването на правителствените разходи и изтеглянето на правителствената помощ може да навреди повече на възстановяването на икономиката, отколкото застрашително нарастващият държавен дефицит на Великобритания.

Икономистите на CEBR прогнозират, че цените на имотите във Великобритания ще продължават да се покачват през 2010 г., но с по-слаби темпове от сега. Техните очаквания сочат за поскъпване на имотите с от 2% до 4% до края на 2010 г. и с 15% до края на 2012 г. спрямо сегашните им нива.

Данни на консултантската компания Hometrack от днес показаха, че броят на купувачите на пазара на недвижимо имущество в Обединеното кралство намалява за първи път от началото на тази година през декември, което вещае по-ниска активност на жилищния пазара през следващите месеци. От Hometrack прогнозират понижение на цените на жилищата с 1% догодина.

Великобритания единствена сред големите развити икономики остана в рецесия и през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,2% на тримесечна и 5,1% на годишна база за периода от юли до септември, най-вече заради спада в производствения сектор.

Към 14:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,9017 британски лири, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/GBP остава почти без промяна. От началото на тази година лирата е поскъпнала с повече от 5 на сто спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 08.09.22 г.
fallback