fallback

Японското правителство обяви рекордно голям бюджет за 2010 г.

Правителството ще стимулира търсенето на вътрешния пазар чрез увеличаване на разходите на домакинствата

10:26 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Япония планира рекорден бюджет за следващата фискална година в стремежа си да стимулира търсенето на вътрешния пазар чрез увеличаване на разходите на домакинствата. Освен това японският премиер Юкио Хатояма смята да намали инвестициите в инфраструктурни проекти въпреки рекордно високата стойност на бюджета за фискалната година, която започва на 1 април 2010 г.

Заложената му стойност възлиза на 92,3 трлн. йени, или около 1 трлн. долара, като това е първият бюджет, който Демократическата партия на Хатояма одобрява, откакто спечели изборите през август тази година. Стойността на бюджета на японското правителство за текущата фискална година възлиза на 88,55 трлн. йени, което е с около 4% по-малко от заплануваната за 2010 г. стойност.

Правителството планира също да емитира държавни ценни книжа за 44,3 трлн. йени през следващата фискална година, за да покрие недостига на приходи в държавната хазна. Така новият премиер спази своето обещание да увеличава задлъжнялостта на Япония с около 44 трлн. йени на година. Публичният дълг на страната наближава 200% от нейния брутен вътрешен продукт.

В това отношение Япония се нарежда сред най-задлъжнелите развити икономики, което повишава значително вероятността за понижаване на кредитния рейтинг на страната. Данъчните приходи за следващата година се очаква да паднат под размера на емисията на ценни книжа на японското правителство, което не се е случвало от годините на Втората световна война досега.

Окуражаваща за японската икономика все пак бе новината, че индустрията е нараснала с най-бързото си темпо за последните шест месеца през ноември. Индексът на индустриалното производство нараства с 2,6% на месечна база, като за това до голяма степен допринася увеличения износ на стоки, който компенсира все още ниското вътрешно потребление, предаде Bloomberg.

Продажбите на веригите за търговия на дребно намаляват с 1% на годишна база през ноември, а в сравнение с предишния месец потребителите увеличават покупките си с 0,2 на сто. През ноември средномесечното заплащане се намира с 2,8 на сто под нивото си от миналата година, като това е 18-ти пореден месец, в рамките на който доходите на домакинствата се свиват.

След като се свиваше в продължение на четири тримесечия, икономиката на Япония излезе от рецесията през второто тримесечие на тази година. Поскъпването на местната валута обаче може да затрудни нейното възстановяване. В края на ноември йената стигна най-високия си курс спрямо долара за последните 14 години, като двойката USD/JPY се котираше при ниво от 84,33.

Към 10:20 ч. българско време един долар се разменя срещу 91,47 йени, като йената поскъпва с 0,2% от началото на днешната валутна сесия. От началото на тази година курсът на двойката остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 01.09.22 г.
fallback