fallback

Италианските потребители гледат оптимистично на бъдещето

Индексът на потребителското доверие в страната стигна най-високата си стойност за последните седем години

13:32 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нагласите на потребителите в Италия относно състоянието на икономиката и техните бъдещи доходи се подобриха неочаквано през декември, в резултат на което индексът на потребителското доверие стигна най-високата си стойност за последните седем години. Склонността на домакинствата да пазаруват се увеличава, след като четвъртата по големина икономика в Европа излезе от рецесията.

Стойността на индекса на потребителското доверие на Италианския институт за икономически анализи (ISAE) отбелязва повишение до 113,7 пункта за декември спрямо 112,8 пункта за ноември. Това е най-високата стойност на измерителя на потребителските нагласи от юли 2002 г. насам. Пазарните анализатори очакваха индексът да се понижи леко до 112,7 пункта, предаде Bloomberg.

Икономика на Италия излезе от рецесията през третото тримесечие, след като се свиваше по време на петте тримесечия преди това. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 0,6% за периода от юли до септември и икономиката вероятно ще ускори своя ръст през четвъртото тримесечие, защото износът и потребителските разходи в Италия се увеличават бързо.

Засилването на оптимизма на потребителите в Италия контрастира с неговото избледняване в Германия в навечерието на празниците в края на годината. Потребителското доверие в най-голямата икономика в Европа се понижи за трети пореден месец през декември, след като домакинства станаха по-загрижени за сигурността на своите работни места и за растящите цени на енергията.

Междувременно индексът на потребителското доверие във Франция отчете първия си спад за последните девет месеца през декември. Разходите на потребителите в страната намаляха с 0,1% на месечна база през ноември, което изненада пазарите, които очакваха ръст от 0,5% спрямо октомври. Спрямо ноември миналата година потребителските разходи са се увеличили с 3,2 на сто. 

Към 13:30 ч. едно евро се разменя срещу 1,4258 долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 20.08.22 г.
fallback