fallback

Отново коригираха растежа на щатската икономика за третото тримесечие

Правителствените и потребителските разходи увеличават БВП на САЩ с 2,2% през третото тримесечие

16:11 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Растежът на американската икономика през третото тримесечие се оказа доста по-малък от очакваното, но все пак си е най-високият за последните две години. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 2,2% спрямо второто тримесечие, подкрепен от потребителските разходи, инвестициите в недвижимо имущество, износа и, разбира се, от щедрите правителствени разходи.

Предварителната оценка на Бюрото за икономически анализи в страната показа, че икономиката на САЩ е нараснала с 2,8% за периода от юли до септември. Анализаторите очакваха този ръст да се потвърди от днешните данни. Тяхната корекция се дължи на това, че разходите на домакинствата и инвестициите на компаниите са нараснали по-малко от очакваното през третото тримесечие.

Потребителските разходи, които са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на страната, се увеличават с 2,8% през третото тримесечие. Близо три пъти по-бързо обаче се покачват разходите на правителството – с 8 на сто спрямо второто тримесечие, когато се увеличиха с 11,4 на сто. Износът на стоки и услуги се увеличава със 17,8%, а вносът – с 21,3% на тримесечна база.

Корпоративните печалби през третото тримесечие се увеличават с 10,8%, което е повече спрямо обявения през ноември ръст от 10,6% на тримесечна база. Разходите за труд намаляха с 2,5% през третото тримесечие, което увеличава продуктивността на американската икономика с рекордното за последните шест години темпо от 8,1% за трите месеца до края на септември.

От началото на рецесията през декември 2007 г. в САЩ са закрити около 7,2 млн. работни места, а безработицата в страната възлезе на 10% през ноември, което е най-високото ниво за последните 26 години.

Доларът отстъпва с 0,3% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4313 долара за евро спрямо курс от 1,4272 един час по-рано. От началото на тази година доларът се е обезценил с малко повече от 2% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
fallback