fallback

Великобритания остава заклещена в рецесия

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 0,2% на тримесечна и 5,1% на годишна база през третото тримесечие

12:45 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания остана единствената страна сред големите развити икономики, която не успя да излезе от рецесията през третото тримесечие. Днешните окончателни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната показаха, че той продължава да пада през третото тримесечие, и така изпариха надеждите, че британската икономика е започнала да се възстановява.

Страната остава в най-продължителната си рецесия от края на Втората световна война, но понижението на БВП бе коригирано до 0,2% за периода от юли до септември спрямо предишното тримесечие. Това е по-малко от обявения преди това спад на БВП от 0,3% на тримесечна база. Корекцията се дължи на по-доброто от очакваното представяне на строителния сектор.

Мнозинството от пазарните анализатори очакваха понижението на БВП да бъде коригирано повече до 0,1%, а някои бяха по-оптимистично настроение и прогнозираха нулев ръст на британската икономика. Днешната ревизия на данните показа още, че икономиката на Обединеното кралство се е свила с 5,1 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година.

Потребителските разходи се увеличават с 0,1% през третото тримесечие, но остават с 3,3% под нивото си от миналата година. Разходите на правителството нарастват с 0,3% на тримесечна и с 2,1% на годишна база. Най-силно намалява добавената стойност, създадена в производствения сектор, следвана от спада на добавената стойност в сектора на услугите.

В същото време стойността на продукцията, създадена в строителния сектор, отчита ръст от 1,9% спрямо второто тримесечие, което е много по-добре от първоначално обявения спад от 1,1% на тримесечна база.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 0,8% през третото тримесечие, а вносът нараства повече с 1,5 на сто. В резултат на това отрицателното салдо по търговския баланс на страната се влошава и също допринася за негативния ръст на БВП. Данните показаха още, че заплащането на работната ръка с намира с 1% под нивата си от същия период на 2008 г.

Новината, че британската икономика продължава да се свива за шесто поредно тримесечие понижи леко курса на британската лира спрямо долара. Към 12:25 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6007 спрямо курс от 1,6061 един час по-рано. Лирата е поскъпнала с повече от 9% спрямо щатската валута от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 19.08.22 г.
fallback