fallback

Потребителското доверие в Германия охладнява в края на годината

Индексът на потребителското доверие на пазарния институт GFK се понижи за четвърти пореден месец през декември

09:40 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските нагласи в Германия относно икономическата среда продължиха да охладяват за четвърти пореден месец с наближаването на края на годината. Очакванията на немските домакинства за техните бъдещи доходи и за състоянието на икономиката остават стабилни, но склонността им да пазаруват намалява значително в навечерието на празниците.

Стойността на индекса на потребителското доверие в Германия, изчисляван от изследователския институт GFK, падна до 3,3 пункта за декември, след като стойността му за ноември бе ревизирана леко надолу до 3,6 пункта. Това е четвъртият пореден месечен спад на показателя, след като през септември стигна най-високата си стойност за последната година от 4,2 пункта.

Анализаторите очакваха барометърът на потребителското доверие да се понижи до 3,6 пункта спрямо първоначално обявената за ноември стойност от 3,7 пункта. Стойността на индекса остава на много ниско ниво в сравнение със средната му дългосрочна стойност.

Очакванията на домакинствата за икономиката се стабилизират, след като през ноември се влошиха за първи път през последната година. Според потребителите немската икономика ще продължи да се възстановява постепенно през следващата година. Това съвпада с прогнозите на Немския експертен съвет по икономическите въпроси, който очаква растеж на икономиката от 1,5% до 1,7% през 2010 г.

Окончателните данни на Федералната статистическа служба през ноември показаха, че брутният вътрешен продукт на Германия се е увеличил с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходното. Износът и капиталовите инвестиции оказват най-голямо положително въздействие върху икономическия растеж на страната.

Склонността на домакинствата да пазаруват обаче намалява през декември въпреки ценовата война във веригите за търговия на дребно преди празниците. Това може да се обясни с очакванията на потребителите, че цените ще тръгнат скоро нагоре, особено в енергийния сектор, което ще влоши покупателната им способност.

Изследването на GFK се провежда всеки месец сред около 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия.

Към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,43180 долара спрямо курс от 1,4295 преди данните за влошаването на потребителските нагласи в Германия през декември. От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара, а от началото на тази година единната валута е напреднала с 2,8% спрямо зелените пари.

На 25 ноември курсът на еврото спрямо долара стигна най-високото си ниво за последната година от 1,5139, след което щатската валута си възвърна позиции и успя да компенсира голяма част от загубата, натрупана през тази година.

През последните два месеца доларовият индекс се е повишил в унисон с поскъпването на акциите на фондовите борси в САЩ и на ключовите суровини на стоковите борси, което не се е случвало отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември миналата година.

Това може да сигнализира, че най-трудният период за щатската валута е отминал, и пазарните участници имат положителни очаквания за икономиката през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 25.08.22 г.
fallback