fallback

Основният лихвен процент в Унгария продължава да пада

Унгарската централна банка очаква, че икономиката на страната ще свие с 6,7% през 2009 и с 0,6% през 2010

16:23 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Унгария продължи да намалява основната лихва в страната, но поредната редукция се оказа по-малка от очакваното. Поевтиняването на унгарския форинт през последния месец не позволи на ръководството на банката да смъкне лихвата до най-ниското й ниво от падането на комунизма в страната преди двадесет години, предаде Bloomberg.

Основният лихвен процент в страната се намира на ниво от 6,25% спрямо 6,5 на сто през ноември. Това изненада икономистите, които очакваха по-голяма редукция на основната лихва до 6 на сто. Централната банка на Унгария е намалила лихвата с 3,25 процентни пункта през последните шест месеца като част от мерките за насърчаване на икономическата активност.

През юли централната банка понижи лихвения си процент с 1 процентен пункт, след което последва серия от лихвени редукции от по половин процентен пункт. Въпреки това лихвеният процент в Унгария е вторият по големина в Европа след този в Румъния, който е 8%. За сравнение основната лихва в Чехия е на ниво от 1%.

Унгарският форинт падна до рекордно ниския си курс от 317,22 форинта за евро на 6 март тази година, след което поскъпна с 13 на сто. Днес двойката EUR/HUF се котира при ниво от 274,97 форинта за евро, като след последната лихвена редукция през ноември форинтът поевтиня с 2,6%.

Унгарската централна банка очаква инфлацията в страната да остане много под заложеното целево ниво от 3% през следващата година и половина заради свиването на икономиката. Икономистите на банката очакват, че брутният вътрешен продукт на страната ще започне да расте чак през 2011 г., като преди това ще се свие с 6,7% през 2009 и с 0,6% през 2010 г.

Унгария стана първата държава от Европейския съюз, която получи заем от Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия през миналата година в размер на 20 млрд. евро. За да има достъп до тези средства обаче, правителството на страната се задължи да спазва строга фискална дисциплина и да съкращава своите разходи.

Лихвените редукции в Унгария изостанаха от тези на Федералният резерв, Европейската централна банка и централните банки на страните в региона. Причина за това стана стремежа на Унгария да избегне обезценка на форинта, след като инвеститорите започнаха масово да се изтеглят от вложенията си в страната по време на кредитната криза.

И докато лихвата в Унгария продължава да пада, страни като Австралия, Норвегия и Израел започнаха да вдигат своите основни лихвени проценти, след като икономиките им започнаха да се възстановяват от кризата.

Брутният вътрешен продукт на Унгария се сви с 1,8% през третото тримесечие спрямо предходното, когато отчете спад от 1,9 на сто. В сравнение със същия период на миналата година икономиката на Унгария се сви със 7,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
fallback