fallback

Рубини предупреди, че бразилският реал е надценен

През тази година бразилската валута се представя най-добре спрямо долара сред валутите на развиващите се страни

11:26 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилският реал се превърна във валутата, която се представя най-добре спрямо щатския долар от началото на тази година, сред валутите на всички 26 развиващи се страни, които Bloomberg следи. Според известния икономист Нуриел Рубини обаче бразилската валута е надценена, а икономическите перспективи пред страната зависят от способността й за въвеждането на ново законодателство.

Професорът по икономика, който предсказа финансовата криза още през 2006 г., смята, че икономиката на Бразилия може да расте с повече от 6 процента годишно, стига правителството да направи нужните структурни промени в образователната система и инфраструктурата на страната. В противен случай брутният вътрешен продукт на страната няма да може да расте с повече от 4,5% на година.

Засега правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва не успява да се справи с тази задача. Според проучване на централната банка на Бразилия икономиката на страната ще нарасне с 5% през следващата година, но преди това ще се свие с 0,26% през тази година.

Бразилският реал с поскъпнал с 29% спрямо щатския долар от началото на тази година. Според Рубини еуфорията по отношение на страната е прекалено голяма, а дългосрочният фундаментален анализ показва, че поскъпването на валутата не е оправдано. В петък един щатски долар се разменяше срещу 1,7991 бразилски реала.

Рубини прогнозира, че Бразилия, Мексико, Колумбия и Чили ще бъдат страните, които ще бъдат двигател на икономическия растеж в Латинска Америка през следващата година. Аржентина, Еквадор, Венецуела и Боливия ще изостават в своето възстановяване. Той смята, че инфлацията в региона ще остане стабилна и централните банки ще започнат да вдигат лихвените проценти през втората половина на 2010 г.

Икономическият растеж в региона през следващата година ще възлезе на 3,8%, допълни Рубини. Неговите очаквания са, че макроикономическите условия, приходите на компаниите и икономическият растеж в световен мащаб ще се окажат по-лоши от очакваното през следващата година. Тогава ще стане ясно, че много рискови активи всъщност са надценени, прогнозира още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
fallback