fallback

Задлъжнялостта на публичния сектор във Великобритания чупи рекорди

Нетният дълг вече възлиза на 60,2% от брутния вътрешен продукт на страната

13:12 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът в публичния сектор на Великобритания продължи да расте със зашеметяващи темпове и през ноември. В рамките на изминалия месец задлъжнялостта на държавните компании във Великобритания, централното правителство и местните власти се увеличи с рекордната сума от 20,32 млрд. британски лири, след като разходите в публичния сектор надминаха многократно постъпленията от данъци.

Пазарните анализатори очакваха задлъжнялостта в публичния сектор на Обединеното кралство да се увеличи още по-силно с 23 млрд. британски лири, след като през октомври нарасна с 10,2 млрд. лири. За сравнение, през октомври миналата година дефицитът в публичния сектор на страната е бил 15,45 млрд. лири. Стойността на дефицита за текущата фискална година се очаква да стигне 178 млрд. лири.

Данните на Националната статистическа служба показаха още, че за първите осем месеца на текущата фискална 2009/2010 г. общата задлъжнялост в публичния сектор възлиза на 106,4 млрд. лири. Британското правителство наскоро пое ангажимент да намали дефицита на Обединеното кралство през следващите четири години като съотношение от брутния вътрешен продукт на страната.

Сумата на данъчните постъпления на правителството намалява за четиринадесети пореден месец, като се свива с 3% на годишна база. В същото време разходите се увеличават с 6,5 на сто спрямо ноември миналата година. Нетният дълг възлиза на 60,2% от брутния вътрешен продукт на страната, което е рекордно висока стойност, откакто статистиката започва да се води през 1974 г.

Отделни данни от днес показаха, че бизнес инвестициите на компаниите във Великобритания намаляват с 0,6% през третото тримесечие, което е по-малко от първоначално обявения спад от 3 на сто.

Британската лира поскъпва с 0,4% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия, като към 13:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6223 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 17.08.22 г.
fallback