fallback

Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Индексът на бизнес климата на Ifo се повиши за девети пореден месец през декември

12:51 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Германските компании от сектора на индустрията, търговията и услугите са все по-малко песимистични по отношение на настоящата бизнес среда и очакват състоянието на икономиката да се подобри през следващите шест месеца. Тяхната оценка за бизнес климата се повиши за девети пореден месец през декември и с доста по-бързо темпо в сравнение с предишните месеци.

За това свидетелства индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo, който нарасна до 94,7 пункта през декември спрямо 93,9 пункта за ноември. Това е най-високата му стойност от средата на миналата година и показва, че немската икономика продължава да се възстановява от тежкия спад през миналата зима, макар и колебливо.

Икономистите очакваха по-слабо повишение на показателя до 94,5 пункта.

За шести пореден месец се подобрява мнението на местните компании за сегашното състояние на средата за правене на бизнес. Това показва индексът, който следи оценката на мениджърите за текущите условия. Той се повишава до 90,5 пункта спрямо 89,1 пункта за ноември. Индексът, който следи очакванията за следващите шест месеца, нараства до 99,1 пункта спрямо 98,9 за месеца преди това.

Индексът на бизнес доверието на изследователския институт Ifo е един от най-важните барометри за състоянието на немската икономика. Той се изчислява на базата на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на германски компании от различни сектори на икономиката. Немската икономика нарасна с 0,7% през третото тримесечие и с 0,4% през второто.

Към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4391 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,4% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 25.08.22 г.
fallback