fallback

Лихвата в САЩ остава без промяна, икономиката се подобрява

Федералният резерв взе решение да остави лихвата в близост до 0, за да се подхранват възстановяването и заетостта

21:33 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският Федерален резерв взе решение да не променя лихвения процент в страната и го запази в близост до 0%. Като основен аргумент за това се посочва това, че централната банка е фокусирана върху насърчаване на икономиката по пътя й към изход от кризата.

Сред аргументите на Фед е и борбата с двуцифрената безработица, която се явява сериозна спирачка пред растежа.

Решението на Фед бе взето на двудневна среща, която завърши днес. Очаква се по-късно от централната банка да разпространят комюнике с оценка за американската икономика, като според прогнозите в документа ще бъде публикувана повишена оценка за нейното развитие.

Ключовият момент в становището, обобщаващо резултатите от срещата на Фед е това, че в документа са изредени всички различни програми, които централната банка създаде за подпомагане на икономиката и финансовия сектор. Освен това към тях бяха посочени и датите, на които тези програми изтичат.

Нито една от датите не е нова или неизвестна, но изреждането им в общ списък се приема за сигнал, че Фед вече ще започне да затяга политиката си и да изтегля стимултите от финансовата система.

Въпреки това обаче от централната банка посочват,че лихвеният процент в страната ще остане близо до 0 за още известен период от време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 26.08.22 г.
fallback