fallback

Животът в еврозоната започна да поскъпва през ноември

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,5% на годишна база в еврозоната и още по-силно в Европейския съюз

12:47 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Животът в 16-те страни от еврозоната е поскъпнал с 0,5% през ноември, а инфлацията в държавите от Европейския съюз (ЕС) се оказа още по-висока и възлезе на 1%. По този начин дефлацията, която се наблюдаваше в еврозоната по време на предишните шест месеца, изчезна заради поскъпването на транспортните услуги, горивата, облеклото, тютюневите изделия и алкохолните напитки.

През октомври цените на стоките и услугите в потребителската кошница на еврозоната се намираха с 0,1% под нивата си от 2008 г. Тогава годишната инфлация в 27-те страни от ЕС възлезе на 0,5 на сто. През ноември най-висока е годишната инфлация в Унгария (5,2%), Румъния (4,6%) и Полша (3,8%), съгласно методологията за нейното изчисление, която се използва от Евростат.

Дефлация все още се наблюдава в някои от страните-членки, начело с Ирландия (-2,8%), Естония (-2,1%) и Латвия (-1,4%). В сравнение с октомври цените нарастват с 0,1% в еврозоната и с 0,2% в ЕС. Целта на Европейската централна банка е да поддържа покупателната способност на еврото чрез ограничаване на годишния ръст на потребителските цени до нива близки до 2%.

По-рано днес данните на пазарния институт Markit показаха, че активността в частния сектор на еврозоната продължава да расте през декември, и то по-бързо от очакваното. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор се повишава до 51,6 пункта спрямо 51,2 пункта за ноември. Стойността му за сектора на услугите нараства до 53,7 пункта спрямо 53 за предишния месец.

Анализаторите очакваха годишната инфлация в еврозоната да възлезе на 0,6%, индексът на бизнес активността за сектора на производството да се повиши до 51,5 пункта, а този за сектора на услугите да нарасне до 53,5 пункта. Германия отново води по темпове на възстановяване на частния сектор, докато Франция, Италия и Испания изостават в това отношение.

Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4554 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна. Еврото поевтиня с 4% за последните три седмици, като посоката на курса зависи силно от днешното лихвено решение на Федералния резерв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 06.09.22 г.
fallback