fallback

Броят на безработните във Великобритания тръгна надолу

По-малко британци получават помощи при безработица през ноември

12:11 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на британците, които получават помощи поради безработица, изненадващо се понижи през ноември и отчете първия си спад за последните близо две години. Това е обнадеждаваща новина за британската икономика, която единствена продължи да се свива и през третото тримесечие, след като много от развитите страни успяха да излязат от рецесията.

Данните на Националната статистическа служба показаха, че броят на британците, които са останали без работа и са подали молба за социални помощи, се е понижил с 6 300 през ноември. Това е първото понижение на първоначалната безработица в страната от февруари 2008 г. През октомври броят на лицата, получаващи помощи за безработица, нарасна с 12 900.

Новината изненада пазарните анализатори, които очакваха, че още 10 хил. души ще останат без работа през ноември и ще кандидатстват за помощи. Курсът на британската лира се повиши до 1,6297 долара, след като преди данните валутната двойка GBP/USD се котираше при ниво от 1,6250. Днес британската лира поскъпва с минималните 0,1% спрямо щатския долар.

Безработицата във Великобритания, изчислена съгласно методологията на Международната организация по труда (ILO), остава на ниво от 7,9% за тримесечието от август до октомври. Общо 21 хил. лица са останали без работа през разглежданото тримесечие, което е най-малката бройка от 2008 г. досега. Броят на свободните работни места нараства до 432 хил.

Средното месечно заплащане в Обединеното кралство се увеличава с 1,5% на годишна база за трите месеца до 30 октомври. Ако се изключат бонусите, то нараства с 1,7% на годишна база. Миналата седмица британското правителство реши да наложи еднократен данък от 50% върху бонусите в банковия сектор, който ще бъде заплащан от самите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 07.09.22 г.
fallback